Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Analist: Guvernul să limiteze ajutoarele

cristian-paun1.jpg

Profesorul Cristian Păun de la ASE București

Guvernul trebuie să vină cu măsuri care dau egalitate de șansă pe piață muncii și să limiteze cadourile. Așa comentează la RFI profesorul Cristian Păun de la ASE intenția Executivului de a scoate din sărăcie o jumătate de milion de români, până în 2020, prin lansarea unui pachet național anti-sărăcie.

E vorba despre un plan de 47 de măsuri sociale ţintite la fiecare grupă de vârstă în parte, de la naşterea copilului şi până la bătrâneţe.

Un obiectiv este creşterea ratei de ocupare a populaţiei cu vârste între 20 si 64 de ani la 70%.

Pachetul mai prevede reducerea ratei părăsirii timpurii a şcolii la 11,3 la sută în 2020. Planul trece în revistă şi programele necesare: unul ar fi dezvoltarea la nivel naţional a "caravanelor medicale la sate". În cazul preşcolarilor, va fi monitorizată aplicarea programului "fiecare copil la grădiniţă" şi vor fi asigurate rechizite şi haine pentru copiii care primesc tichete sociale. Pentru elevi, sunt prevăzute mai multe programe: "Şcoala-motor de incluziune în zonele defavorizate", "Şcoala dupa şcoala", "A doua şansă" dar şi prevenirea abandonului prin sport. Şi pentru tinerii cu vârste între 16 şi 24 de ani, vor fi dezvoltate mai multe programe de formare profesională. În fine, pentru cei care depăşesc 65 de ani, sunt avute în vedere o serie de măsuri şi programe precum "bunicii comunităţii", prin care vârstnicii să fie implicaţi în îngrijirea copiilor. Vor fi înfiinţate de asemenea centre comunitare multi-funcţionale şi dezvoltate programe de îngrijire la domiciliu.

Profesorul Cristian Păun de la Academia de Studii Economice din București explică la RFI de ce primește cu reținere acest plan.

"Am serioase dubii că sărăcia poate fi eradicată prin politici publice altele decât a lăsa liberă economia să își găsească acea competitivitate pe care ar trebui să o aibă.

Multe dintre măsuri sunt de tip statul vă dă. Or statul nu ajută din banii săi, ci din banii comunității, fie împrumutându-se, fie crescând sau menținând taxele la un nivel foarte rdicat. Și-atunci, când avem de-a face cu politici publice ambițioase care propun garanții, finanțări generoase, ajutoare de stat pentru diferite categorii sociale de fapt avem de-a face cu presiune pe partea de datorie publică, pe partea fiscală, care devin bariere tocmai în calea dezvoltării economice și care în final nu vor face decât să ne ducă și mai mult în sărăcie".

Pachetul național anti-sărăcie va fi detaliat săptămâna viitoare.

 
Profesorul Cristian Păun intervievat de Magda Prelipceanu