Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raețchi: Dacă lăsăm lucrurile așa, după un cutremur vom plânge toți, ca după tragedia de la Colectiv

Deputatul PNL, Ovidiu Raetchi, a adus în dezbatere publică un proiect de lege menit să rezolve problema clădirile încadrate în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public. Politicianul vede două soluții: evacuarea temporară a locatarilor (proprietari sau chiriași) chiar dacă aceștia nu sunt de acord cu lucrările de consolidare și suportarea tututor costurilor din fonduri publice. Potrivit unui calcul făcut de liberal suma totală care ar trebui alocată ar fi de circa 500 de milioane de lei în București.

Deputatul PNL, Ovidiu Raețchi, explică la RFI faptul că “acești bani au existat, an de an, puși la dispoziția Primăriei, într-un fond comun al Primăriei și al Guvernului pentru reabilitări însă nu s-a găsit soluția juridică pentru ca ele să înceapă și fondul s-a reportat de la un an la altul astfel că baniii există deja. Vorbim de un efort guvernamental de 100 de milioane de euro. Comparați această sumă cu cele 600 de milioane de euro cheltuite de primării în ultimii ani pe panseluțe și veți vedea că interesul public e mult mai legitim și paradoxal mult mai puțin costisitor în cazul problemei cutremurelor.

Sunt de acord, e foarte ușor să spui nu putem să limităm drepttul la proprietate și să evacuăm oamenii din casă. E foarte ușor să spui și că nu e corect ca cetățenii să plătească din bugetul public lucrările pentru o casă privată a cuiva. Așa e, dar dacă nu ne asumăm acest două principii și nu vom face nimic în problema asta, după un cutremur vom plânge toți, ca după tragedia de la Colectiv, că nimeni n-a făcut nimic și că niciun om politic nu și-a asumat o acțiune fermă în problema asta”.

În prezent, legea prevede necesitatea acordului tuturor proprietarilor dintr-o clădire pentru demararea lucrărilor. Dacă o singură persoană refuză, consolidarea nu se poate face.

Din cele 181 de clădiri din București încadrate în clasa I de risc seismic au fost consolidate doar 42 în ultimul deceniu.

 
Deputatul PNL Ovidiu Raețchi intervievat de Magda Prelipceanu