Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


AOAR critică pachetul anti-sărăcie al Guvernului Cioloș

cristian_parvan_2.jpg

Cristian Pârvan

Asociația Oamenilor de Afaceri susține în mod clar că ieșirea din sărăcie trebuie făcută prin muncă. O spune la RFI Secretarul General al AOAR , Cristian Pârvan,  după ce ieri prim ministrul Dacian Cioloș a detaliat planul menit să scoată din sărăcie peste 500.000 de români până în 2020.

Pachetul de măsuri pentru combaterea sărăciei, estimat la 1 miliard de euro, va fi finanţat integral de la bugetul de stat şi din fonduri UE. E vorba de 47 de măsuri grupate pe etape din viaţă astfel încât să se poată oferi "o plasă de siguranţă" celor mai săraci din România indiferent de vârstă. Măsurile preconizate de Executiv vizează îmbunătăţirea locuinţelor, a vieţii în mediul rural, creşterea calităţii învăţământului, precum şi incluziunea persoanelor cu dizabilităţi, încadrarea în muncă a tinerilor.

Premierul Dacian Cioloș a explicat că nu e nevoie doar să fie alocate fonduri pentru combaterea sărăciei, ci mai ales este nevoie ca utilizarea banilor să fie eficientă.

L-am întrebat pe Secretarul General al AOAR , Cristian Pârvan,  dacă tot ceea ce s-ar cheltui, din fonduri publice și din bani europeni, ar produce plus valoare pe termen lung.

Cristian Pârvan: Asociația Oamenilor de Afaceri susține în mod clar că ieșirea din sărăcie trebuie făcută prin muncă. Știm că există o preocupare la nivel european de a se lua măsuri și a reduce decalaje între anumite niveluri de sărăcie, pentru că și aceasta e relativă de la o țară la alta. Dar noi credem că România este în etapa în care dacă acceptăm și am militat pentru o temperare a salariului minim a fost tocmai pentru a nu reduce  competitivitatea. Credem că o creștere generală a asistenței sociale pe motivația reducerii sărăciei nu este de durată, având în vedere că în final și fondurile europene se termină și bugetul statului nu mai poate să pună noi taxe și impozite pentru a putea să susțină astfel de programe. Această asistență socială împinsă, fără un puternic sprijin economic, nu poate să fie durabilă chiar dacă pe moment pare foarte tentant. Ca urmare, noi credem că - având date din piață – oamenii nu vor să se califice, nu vor să ocupe locurile de muncă oferite. Angajatorii au probleme cu reducerea calității celor care asumă o anumită pregătire, știm bine că este abandonul școlar. Dacă nu lucrăm la rădăcine sărăciei, care înseamnă lipsa de educație, lipsa de cultură, lipsa de profesionalism și doar încercăm să asistăm lumea, vom ajunge la un moment dat, cum ajung de altfel și experiențele le avem în față chiar la țările foarte bogate, care își permit din ce în ce mai puțin să fie state asistențiale. E adevărat că ele vin de la niște niveluri extrem de ambițioase și de generoase, dar nici ele nu mai rezistă, cu toată bogăția lor, la perpetuarea statului asistențial.

Reporter: Și atunci, ca lucrurile să fie bine făcute, cum ar trebui să se întâmple?

Cristian Pârvan: În primul rând ar fi trebuit, și noi ne așteptam, mai ales de la un guvern tehnocrat, să apară cu pachetul de măsuri de stimulare economică, în momentul în care îți asumi un buget cu o creștere de 4,1% și unde numai industria trebuie să asigure o creștere economică de 1,2%. Din păcate toate măsurile care ar fi trebuit luate nu apar, întârzie într-un mod în care noi nu îl înțelegem. Codul fiscal începe să își arate și partea negativă față de mediul de afaceri, toată lumea râmănând cu ideea că acesta dă mari înlesniri angajatorilor, ceea ce nu este adevărat decât parțial. Iar acum prin taxe locale și altele se demonstrează că aceste avantaje sunt contrabalansate de alte taxe mărite, care trebuie plătite de mediul de afaceri. Deci mediul de afaceri se confruntă cu foarte multe amenințări, ele sunt listate, se știu, ori față de toate aceste condiții și externe și interne vedem foarte puține măsuri ale guvernului.

 
Secretarul General al Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, în dialog cu Magda Prelipceanu