Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lider SNLP: România nu poate face aproape nimic pentru a evita sancțiunile CEDO

Ștefan Teoroc, președintele Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare, spune la RFI că amendarea României pentru condițiile de detenție este implacabilă. Guvernul a cerut CEDO o păsuire de opt luni în speranța că va putea evita plata a aproximativ 80 de milioane de euro pentru întreţinerea deţinuţilor.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat marţi că Guvernul a trimis la Strasbourg un memorandum prin care cere Curții Europene a Drepturilor Omului să amâne luarea unei decizii pentru situaţia din penitenciare. Decizia ar obliga România să plătească aproximativ 80 de milioane de euro pentru întreţinerea deţinuţilor.

Ministrul Prună a explicat în faţa Comisiei de abuzuri din Camera Deputaţilor că România nu ar fi prima ţară împotriva căreia s-ar putea pronunţa o asemenea decizie pilot.  Există precedntul Italiei. “CEDO a obligat statul italian să plătească 8 euro pe zi pentru fiecare zi de detenţie, pentru toate persoanele aflate în condamnare, de la data la care au intrat în condamnare. Asta înseamnă că statul italian plăteşte 78 de milioane de euro pe an. Pentru România, dacă vor fi nu 8 euro pe zi, ci doar 4 euro, pentru cele 28.000 de persoane din penitenciare, în funcţie de pedepsele pe care le au de executat, estimările sunt că statul român ar avea de plătit în jur de 80 de milioane de euro”, a declarat Raluca Prună.

Guvernul s-a obligat ca, în maxim opt săptămâni, să vină cu o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea situaţia din penitenciare. “Vom trimite un calendar cu măsuri exacte, măsuri la care ne putem angaja pentru îmbunătăţirea situaţiei la nivelul penitenciarelor din România”, a precizat ministrul Justiţiei.

Ce se poate face în 8 luni, l-am întrebat pe președintele SNLP, Ștefan Teoroc. Răspunsul lui a fost tranșant “Nu se poate face aproape nimic”.

"Amendarea României este aproape implacabilă, poate cel mult să fie amânată. Indiferent cât de mult reușește ministrul Justiției și guvernul tehnocrat să amâne implacabilul, mai devreme sau mai târziu ne vom confrunta cu situația, pentru că a reuși să faci 10.000 de locuri de deținere într-un interval de timp atât de scurt este imposibil. Asta înseamnă zece penitenciare noi care, la valoarea deja calculată conform standardelor europene, ar atinge sume impresionante. Un astfel de pemitenciar costă spre 500 de milioane de euro. Standardele europene, din cel mai simplist punct de vedere, vizează suprafața alocată unui deținut. Aceasta trebuie să fie de 4 mp.

CEDO a reacționat în momentul în care a acumulat un număr impresionant de dosare, care au fost finalizate sau sunt pe rol. În momentul de față în atenția Curții Europene a Drepturilor Omului  sunt 1000 de dosare cauzate de condițiile proaste de detenție. România deja a plătit niște bani pentru aceste dosare. Și în momentul în care CEDO acumulează atâtea dosare se activează automat procedura pilot prin care impune țării respective ca într-un interval de timp să corecteze sursa problemei sau - ceea ce va fi foarte ciudat - să plătească o amendă deținuților. Este posibil ca România să fie obligată să le plătească la eliberarea din penitenciar  aproximativ 10.000 de euro/deținut pentru 3 ani de închisoare. Sunt bani care puteau fi orientați, în timp, pentru construcția de penitenciare.

Ce altceva se reclamă la CEDO? Toate drepturile pe care încarcerații le au.

În momentul în care nu ai personal suficient, și nu ai infrastructura potrivită, evident că nu poți respecta toate drepturile pe care le au condamnații, de la instalația de apă și până la numărul de plicuri pe care noi putem să le punem la dispoziție, până la foile albe pe care le aducem de acasă ca să le dăm deținuților pentru petiții, pentru că dreptul la petiționare este neîngrădit și dacă avem câțiva deținuți care fac o pasiune din petiționare, atunci trebuie să vii cu metri cubi de hârtii pe care nu-i avem. Asistența medicală, medicamentele, absolut totul intră în ținta CEDO și totul stă în puterea financiară pe care sistemul o are de a asigura aceste drepturi europene" explică liderul SNLP Ștefan Teoroc (AUDIO).

 
Ștefan Teoroc, președintele Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare, în dialog cu Magda Prelipceanu