Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Agriculturii, bun de plată?

Fermierii vor să îl dea în judecată pe ministrul Agriculturii. Achim Irimescu a declarat recent că brânza de Brădet ar fi fost contaminată cu E.coli prin lapte. Crescătorii de vaci sunt furioşi pentru că vânzările de lapte au scăzut dramatic, cu până la 50%, iar pagubele din sistem sunt de milioane de euro.

“Ministrul agriculturii este într-o abatere extreme de gravă” spune  Costel Caraș, președintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România. În opinia sa, misiunea oficialului este să protejeze agricultura, nu să prejudicieze producătorii prin declarații lipsite de fundament.

“Tot laptele care ajunge în magazine are analize. Este obligatoriu prin lege!

Contaminarea cu E.coli se putea face în fabrica Brădet, în mașina de transport către magazin, în vitrina frigorifică, pentru că – să nu uităm! – brânza de vaci (depistată cu e.coli – n.red.) a fost o brânză vrac.

Noi suntem acum în organizarea deschiderii unui proces. Vrem să îi cerem personal dnului Achim Irimescu să plătească din pagubele de milioane de euro create în sistem și în special celor două ferme care au livrat lapte la Brădet. Oamenii au aruncat ieri laptele și îl vor arunca în continuare. Nimeni nu dorește să le mai ia laptele. Vorbim de zeci de familii care lucrează în cele două ferme. Dnul Irimescu spune „dom’le, io nu vreau să am copiii pe conștiință”. Dar familiile, care nu mai au ce mânca acuma și sigur se vor închide aceste ferme că nu mai au ce să mai facă, pe ăia nu-i ai pe conștiință, domnule Irimescu?”  întreabă la RFI președintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România Costel Caraș (AUDIO).

Ministrul Agriculturii a afirmat marţi că bacteria E. Coli O26, care a fost cauza îmbolnăvirii bebeluşilor din Argeş, a fost descoperită în produse lactate ale firmei "Lactate Brădet" din Curtea de Argeş. Ulterior, a  susținut că nu există o dovada legăturii dintre brânza cu E.Coli de la "Lactate Brădet" și cazurile bebeluşilor din Argeş îmbolnăviţi, Ministerul Sănătății având datoria să finalizeze ancheta, afirmă ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, apreciind însă că, prin indicarea producătorului, poate a salvat alte vieţi.

"Eu o să vă spun cum se vede situația de la mine și de ce am decis să fiu atât de transparent. În primul rand, cred că se face o confuzie imensă între valori. Nu cred că putem pune în balanță viața unor copii cu orice altceva. Nu cred că este un mod corect și moral a vedea astfel lucrurile. Desigur, nu există dovada legăturii dintre brânza incriminată și cazurile respective, fiind de datoria Ministerului Sănătății să ducă la capăt ancheta. Însă, din informațiile pe care le aveam când am ieșit public, rezulta că lotul de brânză de 25 kg de la fabrica respectivă, nu a mai fost regăsită nici la producător, nici la unităţile de comercializare", a scris Irimescu pe pagina sa de Facebook.

El a explicat că, astfel, cantitatea respectivă de brânză infestată cu e-coli se regăsea în gospodăriile consumatorilor, putând face alte victime.

 
Costel Caraș, președintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România, în dialog cu Magda Prelipceanu