
Ascultă la RFI RO
Consumul de droguri, o modă în rândul tinerilor?
Este nevoie de programe guvernamentale pentru a-i ajuta pe consumatorii de droguri, spune la RFI doctorul Adrian Marinescu, de la Institutul National de Boli Infectioase Matei Balș. În opinia specialistului, activitatea desfășurată de asociațiile locale, oricât de bine intenționate sunt ele, este insuficientă.
"În momentul ăsta sunt aproximativ 10.000 de pacienți cu infecție HIV care se află în tratament la nivelul țării. Calitatea vieții unui infectat cu HIV ar trebui să fie bună pentru că infecția HIV este o infecție cronică, ca și o hepatită cu virus C. Dacă diagnosticul se pune devreme, pacientul are o speranță de viață practic egală cu a cuiva care nu are infecție HIV. Important este să se pună diagnosticul, și important este ca spitalul de boli infecțioase să meargă mână în mână cu spitalul de psihiatrie (dacă vorbim despre consumatorii de droguri), cu centrele de substituție și să existe de asemenea programe guvernamentale. Lucrurile trebuie să se facă la scară națională. Degeaba vorbim de organizațiile non-guvernamentale, care fac lucruri locale, lipsite de anvergură. Ar trebui să depistăm consumatorii de droguri, să ne gândim că rezolvarea înseamnă nu numai boala asociată consumului de droguri, ci și consumul de droguri în sine. Acei pacienți trebuie ajutați", spune Adrian Marinescu, medic specialist boli infecțioase la Institutul “Prof. Dr. Matei Balș“ (AUDIO).
Institutul National de Boli infectioase Prof. Dr. Matei Bals, a dat publicității cele mai recente date privind incidența HIV/SIDA în Romania, pentru anul 2015.
- în judetul Ilfov au fost depistate cele mai multe cazuri de infecție cu HIV – 280 de persoane.
- din numărul total de cazuri noi identificate, 27% sunt femei, iar 73% sunt bărbați.
- cea mai des întâlnită cale de transmitere cu HIV continuă să fie cea heterosexuală (peste 50% dintre cazuri în 2015, în scădere față de anul 2007 când procentul se ridică la aproape 78%), însă consumul de droguri pe cale injectabilă reprezintă calea de transmitere cu cea mai îngrijorătoare evoluție în ultimii ani.
- în anul 2010 rata de infecție cu HIV prin consumul de droguri injectabile se situa sub procentul de 3%, iar în 2012 cazurile de infecție cu HIV la utilizatorii de droguri injectabile s-au înmulțit până la 30%; în prezent, procentul este de 20%
- categoria de vârstă la care au fost identificate cele mai multe cazuri de infecție cu HIV prin consumul de droguri injectabile sunt tinerii cu vârste cuprinse între 25 – 34 de ani.
- marijuana și etnobotanicele sunt tipurile de droguri cel mai des folosite de consumatorii infectați cu HIV: 30% dintre consumatorii seropozitivi consumă marijuana, iar 20% consumă etnobotanice.
- județul Ilfov este regiunea în care au fost depistate cele mai multe cazuri de infecție cu HIV prin consumul de droguri injectabile – 100 de cazuri.