Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ambasadorul român în Belgia: Nu sunt nume românești printre dispăruți

ambasador_bun.jpg

Image source: 
mae.ro

Ambasadorul Ștefan Tinca, reprezentantul României în capitala Belgiei, spune la RFI că nu au fost identificați români printre cei care și-au pierdut viața în atentatele de marți. De asemenea, anunță diplomatul, răniții internați sunt în stare stabilă.

Reporter: Ce informații puteți să ne oferiți despre starea românilor răniți în atentatele de marți? Înțelegem că trei sunt în spital, iar al patrulea a fost externat încă de acum două zile.

Ștefan Tinca: Da. Ieri la sfârșitul programului am primit o notificare oficială de la autoritățile belgiene și avem astăzi o imagine mai clară. Într-adevăr, trei români sunt în spital în stare stabilă. Am mai primit informații despre alți trei. Pe lângă al patrulea despre care spuneați și care a fost externat, încă doi ar fi fost ușor răniți, au primit îngrijiri la spital și au fost lăsați să plece acasă. Avem identitatea lor, dar nu avem numere de telefon și nu am putut să îi contactăm, dar sunt în regulă. Pe lângă aceștia am numărat patru români care se aflau în zonele neafectate din aeroport, care au fost evacuați împreună cu ceilalții în două centre sportive din jurul Bruxelles-ului. Din informațiile pe care le avem, deja au fost luați în grijă de companiile la care urmau să se îmbarce și sunt fie la hotel, fie s-a găsit o formulă de zbor către destinațiile lor. Nu avem informații despre decese. Acesta este un proces mai îndelungat. Au apărut deja de ieri primele nume. Nu sunt multe, dar din ce vedem nu sunt nume românești printre cei dispăruți.

Reporter: Informații despre cei patru tineri, care au fost răniți în Colectiv și care au trebuit externați de urgență pentru a face loc în spitale pentru răniții de la aeroportul Zaventem și de la metroul bruxellez, aveți?

Ștefan Tinca: Ei erau deja în tratament ambulatoriu. Spitalizarea nu mai era o necesitate. Erau în recuperare. Formula găsită cu spitalul militar era să îi mai țină un timp. Dar acum, cu această catastrofă, au mai rămas numai doi, dintre cei care erau inițial într-o stare mai gravă și care au necesitat spitalizare. Restul au fost trimiși la hotel sau acolo unde și-au închiriat spații și vor face (tratament) ambulatoriu de acolo. Avem informații, că o parte dintre ei – nu avem cifra exactă, colegii au fost la ei în vizită – ar dori să se repatrieze cât de curând.

Reporter: Deci nu toți, unii rămân să își continue tratamentul la Spitalul Reine Astrid.

Ștefan Tinca: Unii vor rămâne, unii intenționează să se repatrieze în următoarele zile, în funcție și de formulele de zbor pe care le vor găsi, din cei aflați în ambulatoriu și doi rămân în spital.

Reporter: Puteți să ne descrieți puțin atmosfera care domnește acum la Bruxelles? Este de teamă în continuare?

Ștefan Tinca: Nu cred că este teamă. Este o mobilizare publică.  Sunt prevăzute și astăzi niște momente solemne, dar viața reintră în normal. Azi, când am venit la birou, am văzut că ușor, ușor viața reintră în normal.

Reporter: S-au redeschis școlile? Oamenii merg cu metroul? Am văzut că noaptea este închis.

Ștefan Tinca: Da. Azi noapte a fost închis. Ieri s-a închis tot ce a fost subteran de la șapte seara. Astăzi vom vedea care este programul. Evident, linia unde a avut loc explozia este întreruptă acolo și se planifică redeschiderea sub o formulă. Probabil că un timp va rămâne blocată și se va face transferul la suprafață. Aeroportul rămâne și astăzi închis.

Reporter: Am înțeles că rămâne închis și vineri.

Ștefan Tinca: A venit informația azi. Probabil că astăzi vor decide. Fără îndoială, imaginile pe care le-am văzut arată pagube serioase și vă dați seamă că atunci când îl vor deschide trebuie să aibă măsurile de siguranță și funcționalitatea trebuie să fie certă.

Reporter: Bomba de la metrou a fost foarte aproape de sediul Comisiei Europene, al Parlamentului European, Cartierul General NATO este, de asemenea, la Bruxelles. Care credeți că vor fi urmările pe plan paneuropean după aceste atentate din Belgia?

Ștefan Tinca: Discuțiile nu vor fi generate după aceste atentate pentru că există deja o istorie a atentatelor în orașele europene. Soluții sunt întrevăzute. Presupun că trebuie structurată o voință politică și adoptate aceste măsuri. Astăzi știu că este un Consiliu Justiție și Afaceri Interne și sperăm că lucrurile încep să se structureze într-un fel, astfel încât să fie pus accent pe măsuri care să asigure siguranța oamenilor. Și acum, și la Paris, au fost vizați oameni normali. Un mod de viață este amenințat, nu altceva.

Reporter: Exact. Oamenii simpli și-au pierdut viețile. Și prezențele militare înarmate până în dinți pe străzile Bruxelles-ului nu i-au speriat pe tinerii belgieni care s-au aruncat în aer. Nu credeți că turismul va avea de suferit? Sau chiar mai mult decât atât...

Ștefan Tinca: Sectorul turistic a avut de suferit încă din noiembrie anul trecut când a fost instituit pentru aproape o săptămână nivelul patru de alertă și era în preajma sărbătorilor. Tot ce înseamnă sectorul HORECA a avut atunci de suferit. E adevărat că și în această perioadă este Paștele catolic (duminică). Deja au început vacanțele pentru mulți. Vor fi consecințe și în plan economic. Nu pot să îmi dau seama, în acest moment,  cât de mari vor fi,  dar vor fi.

Ambasadorul României la Bruxelles, Ștefan Tinca, intervievat de Magda Prelipceanu