Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


T. Mărieș despre Dosarele Revoluției: A fost o luptă continuă pentru a reuși să ținem în viață aceste dosare

Președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș , cere plecarea “de urgenţă” a întregii echipe de procurori de la Parchetul Militar care, în opinia sa, a tergiversat soluționarea Dosarului Revoluției. Apelul vine după ce, ieri, procurorul general interimar al României a cerut redeschiderea urmării penale în acest dosar. Bogdan Licu a precizat că cercetările făcute în trecut au fost incomplete și că nu ar fi ținut cont de o serie de informații cheie.

Procurorul general interimar al României a spus că mai multe aspecte din anchetă au zădărnicit aflarea adevărului şi "identificarea tuturor făptuitorilor, precum şi a făptuitorilor din spatele făptuitorilor".  Aceștia sunt cunoscuți de întreaga opinie publică, spune la RFI președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș (AUDIO).

 

Reporter: Cum ați primit această veste? Nu este pentru prima dată când pare că vin vești bune și apoi se fac niște pași înapoi în Dosarul Revoluției.

Teodor Mărieș: Este foarte adevărat. În toți acești 26 de ani a fost o luptă continuă pentru a reuși să ținem în viață aceste dosare. Am avut suficienți oameni din sistem care și-au dorit să le omoare. Nu  numai că omoară niște documente, ci omoară sfletele urmașilor revoluționarilor. Acești procurori omoară pentru a doua oară eroii (revoluției). Eu mă așteptam la această decizie. Am avut credința că această decizie va veni, cu redeschidere, în urmă cu mai mult de o lună, când am depus o plângere la Procurorul General. Am depus o plângere personal la Procurorul General și domnia sa a solicitat rechemarea dosarului de la Înalta Curte către Parchet. Ieri a dat această soluție, concluzionând că procurorii au dat o decizie netemeinică, nelegală. Eu aș spune neprofesionist făcută, cu rea-credință, ignorând toate deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului. Au dat decizia în disprețul legii, la comandă politică și militară.

Reporter: Când Procurorul General spune că nu știm cine sunt “făptuitorii și făptuitorii din spatele făptuitorilor”, la ce se referă?

Teodor Mărieș: În proporție foarte mare, făptuitorii se găsesc în acele peste un milion de file, atât cât are dosarul. Făptuitorii din spatele făptuitorilor se regăsesc, din nou, în acele documente din perioada 1999 – 2000 și, în special, 2005 – 2007. Acestea sunt singurele perioade în care s-a lucrat în acest dosar, fapt confirmat și de CEDO. Este munca Procurorului General Dan Voinea, procurorului militar Vasile Doană, procurorilor militari de la Timișoara, Sibiu, Cluj, procurorilor care au anchetat în aceste dosare – domnul Bălan de la Timișoara a muncit foarte mult la dosarul Timișoara. Sunt foarte puțini procurori care au lucrat în aceste dosare. Făptuitorii din spatele făptuitorilor sunt cunoscuți de întreaga opinie publică.  Acum , la 26 de ani după Revoluție, nu mai are nimeni niciun dubiu că după 22 decembrie  (1989) în România a fost o mare diversiune teroristă. Un terorism de stat instalat, provocat și coordonat timp de mai multe zile. Trebuie reținut că în ultimele zile ale lui decembrie 1989, în România s-a tras în populație. Documentele oficiale, jurnalele de luptă confirmă, începând cu seara de 22 decembrie și până în 26 decembrie, că s-au tras peste 2.500.000 de gloanțe, nemaivorbind de obuze ce au distrus Biblioteca Națională și alte edificii de cultură. S-a tras în biserici, s-a tras în tot ce a mișcat în București. Repet: a fost instalat un terorism de stat în toată această perioadă. Beneficiarul principal al acestei acțiuni a fost cel care a preluat puterea la vârful ei, Ion Iliescu.

Reporter: În acest dosar, anchetatorii au ignorat până și documente ample întocmite de SRI. Ce conțin documentele SRI?

Teodor Mărieș: În urma deciziei Curții Europene, a primului și a celui de-al doilea protest cu greva foamei, noi am preluat partea civilă a dosarului, cu victime. Partea a doua s-a declasificat de către Guvernul Boc. Sunt aproximativ 7000 de file din jurnalele de luptă, partea militară a dosarului. SRI are un raport sumar. Are documente care probează crimele din decembrie 1989, are înregistrări preluate de la vechea structură, dar sunt ținute bine, sunt clasificate și la care nu avem acces. Au mers până acolo încât au clasificat însăși o comisie parlamentară pentru aflarea adevărului.  Este o rușine ceea ce se întâmplă. SRI nu și-a făcut datoria și în niciun caz nu a pus la dispoziție tot ce are. Nu numai SRI trebuie să pună la dispoziție tot ce are, ci și serviciile armatei, STS. Domnul Opriș chiar mi-a indicat, în urmă cu aproximativ 5 ani, o unitate unde s-ar găsi documentele. Important este ca acest dosar să fie preluat de o echipă de procurori care să îl cunoască, să îl știe, să mai fi lucrat în acest dosar, pentru că este un volum extraordinar. Este un dosar atipic, este un dosar de istorie și nu putem să ne batem joc de el. Ar trebui finalizat în cel mai scurt timp. Prima condiție este plecarea întregii echipe, dacă mai există sau dacă a existat vreodată onoare. Eu am credința și convingerea, în urma tuturor discuțiilor pe care le-am avut la parchetul militar, că acolo nu există onoare. Ei nu își vor da demisia, dar trebuie demiși integral. Secția parchetelor militare trebuie să plece de acolo. Toți, în toți acești ani, nu au făcut altceva decât să tergiverseze și în final să închidă dosarul, tocmai pentru a-și primi gradele și pentru a-și menține funcțiile.

 

Dosarul Revoluţiei din 1989 este una dintre cele mai tergiversate anchete din istoria practicii judiciare din România. Procurorii au de lămurit cauzele în care s-a produs decesul a 709 persoane și rănirea prin împuşcare a 1.855 de persoane

 

 
Revoluționarul Teodor Mărieș, intervievat de Magda Prelipceanu, despre Dosarul Revoluției