Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum se explică absenteismul din Capitală?

darie.jpg

sociologul Darie Cristea
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

52,33% dintre români au votat în alegerile locale de ieri, potrivit datelor prezentate în această dimineață de Biroul Electoral Central. La București doar 33,02% din electorat s-a mobilizat pentru a merge la urne.

Absenteism masiv, așadar în Capitală. Sociologul Darie Cristea, directorul INSCOP, explică slaba participare la scrutinul local printr-un concurs de factori, dar mai ales prin demobilizarea electoratului liberal.

„Se cam știa cine o să câștige alegerile... Toate sondajele de dinainte de campanie arătau un avantaj clar pentru Gabriela Firea și erodarea PNL-ului pe parcursul campaniei, ca urmare a unor gafe absolut evidente, au dus la o lipsă de prezență, dar mai ales la o demobilizare în rândul celor susceptibili a fi votanți PNL. PSD s-a mobilizat mai bine. Realitatea e că ieri, în ziua votului, PNL-ul nici nu a reușit să-și mobilizeze votanții. Știți, lupta pentru locul 2 poate era importantă pentru Nicușor Dan, poate era importantă pentru cătălin Predoiu, era cu siguranță importantă pentru PNL în ideea mesajului simbolic pe care îl trimite având în vedere că avem alegeri și în toamnă, dar probabil că pentru marea masă a votanților PNL nu era chiar așa de importantă. Adică, <<veniți și votați-mă ca să ies pe locul 2>> nu știu dacă e cel mai mobilizator mesaj”

Întrebat pe cine a ajutat social media în această campanie, sociologul Darie Cristea răspunde: „În general prezența pe social media este diferită de prezența la tv sau radio național: prezența pe social media presupune un electorat care are deja o intenție conturată de vot, care face parte dintr-un grup care susține deja un candidat/partid și care caută informație politică. Social media nu ajută la informare, ci mai degrabă la mobilizare”.

De ce județele sărace sunt campioane la prezența la vot? De ce au vota doar 10% din tinerii bucureșteni cu vârste între 18 și 34 ani? Ascultă interviul de mai jos:

 
Darie Cristea, director general INSCOP, în dialog cu Magda Prelipceanu