Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ASUR acuză: Alocarea de bani publici pentru biserici este imorală

Suplimentarea cu 15 milioane de lei a sprijinului acordat Patriarhiei Române pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului ar putea fi aprobată astăzi.  Consiliul General al Municipiului Bucureşti urmează să analizeze două proiecte de rectificare bugetară ce prevăd o alocare suplimentară de fonduri pentru biserici de 19,5 milioane de lei. Din această sumă, cea mai mare parte (15 milioane) este destinată Catedralei. Proiectele au susţinerea primarului general al Capitalei Gabriela Firea.

UPDATE: Consiliul General al Muncipiului București a votat pentru alocarea a 15 milioane de lei pentru Catedrala  Mântuirii Neamului. Decizia a fost luată cu 31 de voturi pentru și 20 împotrivă.

Președintele Asociației Secular Umaniste din România (ASUR) Toma Pătrașcu reamintește că Primăria Capitalei a prevăzut deja în bugetul pe 2016 aproximativ 10 milioane de lei pentru biserici (dintre care 2 milioane pentru Catedrală).  Dacă rectificarea bugetară va fi adoptată, suma totală alocată cultelor religioase va fi de circa 29,5 milioane de lei, fără a exclude posibilitatea unor creşteri ulterioare.

De asemenea, susține președintele ASUR, este “imoral să dăm acești bani unor organizații private atunci când învățământul suferă, atunci când sănătatea suferă, atuncă când transportul public în București arată așa cum arată, noi de ani de zile nu avem o centură a Capitalei… Acestea sunt domeniile care trebuie sprijinite!”.

Toma Pătrașcu face următorul calcul: dacă banii ar fi alocaţi pentru sprijinirea învăţământului în școli din Capitală, ar reveni o sumă de circa 1.180 lei pentru fiecare dintre cei aproximativ 25.000 de profesori din Bucureşti, ceea ce ar permite  dotarea fiecărui profesor cu un laptop nou pe care să-l folosească în procesul educativ.

În urmă cu șase ani când ASUR și-a început activitatea subiectul finanțării bisericilor era tabu. Astăzi, este un subiect controversat, discutat, contestat pe față, inclusive de oameni politici. Și acesta este un câștig pentru societate, crede Toma Pătrașcu, președintele Asociației Secular Umaniste din România.

 
Ascultă AICI interviul integral cu Toma Pătrașcu, președinte ASUR