Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Perjovschi la RFI: Cumințenia Pământului trebuie să devină motorul schimbării înțelegerii culturii în această țară

dan_perjovschi_front_-_kiasma_2013.jpg

Dan Perjovschi
Sursa imaginii: 
alchetron.com

”E evident că până în octombrie nu se vor strânge banii de care e nevoie pentru Cumințenia pământului, dar nu contează foarte tare acest lucru”. O spune la RFI artistul Dan Perjovschi. „Contează efortul național. După Ateneu, e a doua oară când subiectul este cultural”.

Artistul Dan Perjovschi explică de ce este importantă implicarea comunității.

„Pe mine nu mă interesează boierii, companiile, oamenii foarte bogați să doneze. Mă interesează să participe cât mai mulți din concetățenii mei cu o sumă mică la acest efort cultural, nu tragic, că de obicei noi ne întâlnim în tragedii, când e să donăm sânge”.

Peste o jumătate de milion de euro au fost strânși în campania de subscripție publică pentru achiziționarea operei "Cumințenia Pământului" de Constantin Brâncuși, după cum anunța săptămâna trecută, ministrul Culturii, Corina Șuteu, potrivit Agerpres.

Suma aceasta, considerată mică, reprezintă un efort foarte bun, apreciază artistul Dan Perjovschi reamintind: „Campania de donații Brâncuși e al meu a luat viteză în ultima lună. Ce m-a dezamăgit pe mine este că sistemul muzeal național a reacționat foarte târziu, ca și cum pe ei nu-i privește acest lucru. Dacă mergeți la orice muzeu de artă din țară, în clipa de față, nu cred că veți găsi vreun afiș care să explice această campanie națională și-atunci e foarte greu să îi ceri unui om să se mobilizeze.” 

Precizările avocatului moștenitorilor sculpturii lui Brâncuși și discuția din jurul clipului realizat de Papaya Advertising, separat de campania oficială aprobată de guvern, sunt subiecte sterile, dă de înțeles Dan Perjovschi în interviul acordat RFI România. Temele importante, în opinia sa, ar fi: despre ce lucrare e vorba, de ce o cumpărăm, ce se întâmplă cu ea după ce am cumpărat-o, unde o expunem?

„Dacă îi spui Cumințenia... fără context,  lumea n-o să înțeleagă ce-i cu gagica asta mică cu sindrom Down. Dacă nu spui ce se întâmpla în România la momentul respectiv, ce se expunea atunci în lume, de ce această lucrare este importantă, ce să înțeleagă lumea?”

”Cuminţenia pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907, și aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur. Alături de “Sărutul” și “Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului. Este emblema “primelor sculpturi moderne din lume”.

Campania “Brâncuși e al meu“ are ca scop strângerea sumei de șase milioane de euro pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuși. Detalii despre cum se poate dona, AICI

 
Dan Perjovschi despre Cumințenia pământului și campania Brâncuși e al meu