Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dochia: Cine nu va putea plăti salariul minim, va trece la concedieri

Executivul a prezentat, luni, proiectul Legii salarizarii unitare, după ce proiectul a fost discutat cu partenerii sociali. Documentul prevede creșterea treptată a salariilor până în 2022, raportul dintre remunerația minimă și cea maximă în sistemul bugetar va fi de 1 la 13, cu sporuri în limita a 30%. Cel mai mic salariu va fi 1.625 lei, iar salariul cel mai mare va fi 21.540 lei. În linii mari, proiectul arată bine, apreciază analistul economic Aurelian Dochia. Legea era necesară și a fost promisă de guvern de mai multă vreme, mai spune Dochia.

Aurelian Dochia: Este o încercare de a pune ordine într-un sistem care devenise haotic și existau multe inechități între diferite grupe de salariați  care prestau activități similar, aveau calificări asemnănătoare însă primeau remunerații foarte diferite. În momentul de față se încearcă să se stabilească o grilă de salarizare care să fie corectă pentru toată lumea.  În plus, se încearcă favorizarea posturilor de debut pentru că aici exista un mare defict și există riscul ca o bună parte din forța de muncă să plece pur și simplu în străinătate sau să încerce alte soluții pentru a obține câștiguri mai bune și în general salariile mici sunt favorizate de creșterea pe această perioadă a pentru că se încearcă pe total ca să se ajungă la un raport între salariul minim și cel maxim (acesta fiind al președintelui) de 1 la 13.

Reporter: Vor fi 116 clase de salarizare. Salariul cel mai mare va ajunge la 21.540 de lei, iar cel mai mic va fi de 1.625 de lei. Ce înseamnă acest lucru pentru mediul privat?

Aurelian Dochia: Există o îngrijorare cu privire la capacitatea mediului privat de a face față la creșterea atât de accelerată a salariilor minime decretate prin lege. Această creștere a început acum câțiva ani. Din fericire, în ultimii 2 ani România a trecut printr-o perioadă bună, cu o creștere economic destul de susținută. Cu toate astea sunt încă întreprinderi mici și mijlocii care au dificultăți în a acorda salariaților aceste niveluri destul de ridicate de salarii minime. Există riscul ca în viitor dificultățile astea să crească, mai ales dacă România nu va mai ajunge la creșteri anuale ale economiei de 5% și asta s-ar putea vedea într-o tensiune pe piața muncii pentru că întreprinderile care nu își pot permite să plătească astfel de salarii probabil că vor fi obligate să renunțe la o parte din salariați.

Reporter: Era cazul ca Guvernul, în ultimele zile de mandat, să vină cu un proiect de o asemenea amploare?

Aurelian Dochia: Guvernul pune pe masă o propunere. Să vedem cine vine la Palatul Victoria după alegerile din 11 decembrie, ce configurație a Parlamentului vom avea și abia atunci vom ști dacă este acceptată și se merge în direcția pe care o propune această lege sau nu. N-aș vrea să uităm că am avut o încercare în 2010, cu o lege similară, care a încercat să facă ordine printr-o grilă unitară de salarizare și foarte rapid legislația a fost dată peste cap de tott felul de propuneri care au introdus sporuri, creșteri și benefici acordate unor categorii de salariați, sau altora, care au dus la actualele inechități din sistem. Mi-e tare teamă că din punct de vedere politic și această legea r putea să aibă o soartă similară.

 

 
Ascultă AICI interviul cu analistul economic Aurelian Dochia despre legea salarizării unitare