Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gabriela Firea, premier? De ce este acesta un scenariu posibil

Miercuri vom cunoaște numele premierului propus de social-democrați. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, la Antena 3, că nu dorește un "război politic" pe acest subiect. Pentru politologul Andrei Țăranu este clar că Dragnea nu se va autopropune. Analistul crede că Gabriela Firea ar putea conduce Executivul pentru o scurtă perioadă de timp. Care-i sunt argumentele?

"Liviu Dragnea nu va accepta presiunea pe care o face o parte din PSD de a deveni el însuși premier, ci se va limita prin a propune un nume. Dar acest nume va fi o persoană care se va mula pe acea comisie pe care tot domnul Dragnea a anunțat-o, care este adevăratul Guvern, Guvernul din umbră al PSD-ului și care va controla Executivul real al României", crede politologul Andrei Țăranu.

"Spre deosebire de mulți alții, eu consider că la un moment dat – undeva prin primăvară – acel Guvern nu va mai exista, și domnul Dragnea după ce va schimba legislația va încerca, și probabil va reuși, să devină el însuși premier. El știe în acest moment că nu poate să devină premier conform legii 90/2001, modificată în 2003, și din acest motiv pentru a nu intra într-un conflict de interese și legislative cu președintele României, va propune o persoană care îi va fi complet obedientă. Asta înseamnă că nu va fi nici Vasile Dîncu, nici Mihai Fifor, ci o persoană pe care în acest moment nu o cunoaștem. Din ceea ce presimt, probabil va fi doamna Firea. Și asta mă face să cred că va fi o perioadă foarte scurtă pentru că dna Firea nu dorește să piardă mandatul de primar al Bucureștiului și va fi doar un interimat până Liviu Dragnea va reuși să preia el această funcție", spune la RFI politologul Andrei Țăranu (AUDIO).

El a comentat și eventualitatea ca Liviu Dragnea să rămână fără mandatul de deputat câștigat la alegerile parlamentare de săptămâna trecută. Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că mandatul unui deputat poate fi invalidat dacă acesta a fost condamnat pentru infracţiuni legate de alegeri. Președintele PSD a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul "Referendumul".

 
Ascultă analiza politologului Andrei Țăranu