
Ascultă la RFI RO
Iohannis își asumă „o bătălie” cu PSD, Dragnea „îi arată pisica” președintelui
radu_magdin_la_rfi.jpg

Radu Magdin: Cred că este un pas riscant. Este un pas asumat. Este un pas surprinzător pentru președintele Iohannis. Cu câteva excepții, dumnealui nu a fost, până acum, un președinte jucător, un președinte care să se implice foarte mult. Ca și comunicare politică a jucat, mai degrabă, cartea neutralității sau cartea unei principialități relativ reci. În momentul în care mergi în piață și îți asumi o cauză alături de cetățeni, clar depășești nivelul cu care ai obișnuit populația până la momentul cu pricina. Dacă acest pas, alături de momentul de aseară, va duce la o victorie politică, anume o retragere din parte PSD și ALDE pe acest subiect, este un pas câștigător. Dacă nu, rămâne să se joace. Iar semnalele lui Liviu Dragnea de la miezul nopții, de pe Facebook, nu par a fi semnalele unei retrageri. Vedem în perioada imediat următoare dacă a fost într-adevăr un pas înțelept politic.
Reporter: „O gașcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislația din România, să slăbească statul de drept, ori așa ceva nu se poate admite”, a spus președintele din mijlocul manifestanților, dar părea că vorbește cu presa. Are acest mesaj mai multă greutate din stradă?
Radu Magdin: Din câte știu, pe scena noastră politică din ultimii 27 de ani, nu am văzut un președinte sau un prim ministru care să se alăture unei manifestații. Nici liderilor din opoziție nu prea le-a priit, atunci când au încercat să se alătură, fie că vorbim despre momente de genul 2012, 2013. În momentul cu pricina au fost manifestații pe fundal de austeritate, împotriva lui Băsescu. La fel a fost și la manifestațiile pentru Roșia Montană, sau la manifestațiile post Colectiv. La niciuna nu a priit asocierea dintre politic și zona civică, care a ieșit în stradă. Raportat la întrebarea dumneavoastră, cred că vedem o escaladare a limbajului politic, o încercare de ștampilare și de repolarizare în regim de campanie politică. Altfel nu ar exista această ștampilare. În fond, președintele va avea parte de PSD următorii trei ani din mandatul său. Dacă își reînnoiește mandatul, este posibil încă un an, până la alegerile parlamentare din 2020. Probabil că la nivelul echipei dumnealui de strategie și la nivelul opiniilor personale ale președintelui, merită asumată această bătălie acum. Motivația este ca PSD și ALDE să nu considere că sunt prea puternici și că pot face anumiți pași în baza majorității lor parlamentare. Pur și simplu acum se încearcă frânarea lor. Acest lucru este și o afirmare a puterii prezidențiale.
Reporter: Să ne uităm puțin și la postarea lui Liviu Dragnea de pe Facebook. Președintele Camerei Deputaților și al celui mai mare partid din România spune „L-am găsit pe președintele României în fruntea unei noi mineriade. O manifestație neautorizată împotriva guvernului României, împotriva ordinii constituționale, împotriva votului popular din 11 decembrie, sabotând legalitatea care stă la baza statului de drept.” Chiar așa?
Radu Magdin: Eu cred că Liviu Dragnea îi arată o pisică președintelui.
Reporter: Adică, îi transmite „să nu se repete că te suspendăm”?
Radu Magdin: Ceva în genul acesta. Sincer, cred că nu ne putem permite o suspendare a președintelui. Am trecut prin două asemenea momente în 2007 și în 2012. Cred că pentru o guvernare este mai avantajos să îți transformi președintele într-o variantă lame duck, care să fie relativ ignorată politic, decât să încerci o astfel de acțiune, mai ales în contextul în care avem președinția Uniunii Europene în 2019. Avem un an important și în 2018. Până atunci avem ca timp de pregătire mare parte a lui 2017. Ar fi o operațiune care ar face rău imaginii țării, dincolo de o oportunitate sau inoprtunitate politică. Cred că nimeni nu se așteaptă cu adevărat la un asemenea pas costituțional. Din multiple perspective, în momentul de față se vrea reactivarea opoziției la guvernare și la PSD. În mod normal, o guvernare are parte de o lună de miere de circa trei luni. Sunt celebrele 100 de zile. Cred că au început cu o serie de proiecte controversate din punct de vedere comunicațional. Din punctul meu de vedere, noi avem nevoie de o dezbatere clară, publică și așezată. Este posibil ca pe anumite aspecte PSD să aibă dreptate. Pe de altă parte, tocmai viteza acestor proiecte dăunează foarte mult și poate da naștere la dubii.
Reporter: Dar putem spune că oamenii care au ieșit în stradă ieri, în România, au strigat împotriva guvernării, așa cum ne lasă să credem Liviu Dragnea? Nu au strigat împotriva grațierii unor penali?
Radu Magdin: Categoric tema asumată este cea pe care ați menționat-o dumneavoastră. Însă, în contextul în care există o percepție că din sfera guvernării sau a majorității parlamentare există sprijin pentru respectivele proiecte, se poate duce argumentul și mai departe. Cred că trebuie să ne spălăm puțin pe față dimineața, să ne uităm în oglindă și să ne dăm seama că suntem țară UE și NATO și că este cazul să o lăsăm mai ușor cu aceste calificări dure. Perioada de campanie electorală a trecut. Așa cum PSD, pe campanie negativă, în 2014, a asmuțit din partea opoziției pe toate părțile, așa cum guvernul tehnocrat a fost făcut în toate felurile, cu contagiuni inclusiv asupra popularității lui Iohannis și PNL anul trecut, nu cred că în momentul de față avem nevoie, atât ca imagine de țară, cât și din perspectiva coeziunii sociale, de o polarizare similară cu zona electorală. Putem să împărțim societate în două. După părerea mea, dacă PSD decide să își asume aceste proiecte, are nu doar majoritate parlamentară, dar încă se află în această lună de miere. Cu spinning-ul politic aferent poate câștiga, strict majoritar, această bătălie, dar va veni cu un cost. Costul este acela al pierderii în percepția publică a magiei pe care trebuie să o aibă orice majoritate parlamentară, a legitimității morale pe care o are orice majoritate parlamentară, în contextul în care vrea să schimbe societatea.
Reporter: PSD-ALDE ar putea să treacă cu ușurință prin Parlament orice lege și-ar dori. Recomandarea dumneavoastră ar fi să renunțe la această ordonanță privind grațierea?
Radu Magdin: Recomandarea ar fi o dezbatere parlamentară serioasă. Această dezbatere ar avea loc în contextul în care oricum majoritatea te avantajează. Faptul că poți clarifica o serie de idei cu care nu ești de acord, odată ce au apărut în media, te protejează pe tine ca majoritate parlamentară. De fapt, sentimentul grabei dă naștere la dubii, faptul că ne întoarcem la un sistem mai puțin previzibil. Această guvernare va capitaliza negativ toate aceste lucruri. Este păcat. Au un plan de guvernare foarte ambițios. O parte din măsurile respective sunt foarte bune, inclusiv pentru antreprenorii țării. După o serie de idei în planul respectiv, care au fost votate și vehiculate în campanie, mi se pare, cel puțin păcat, să îți pierzi o parte din legitimitate și să nu fructifici ulterior. Vor mai fi proiecte de lege sau bătălii, reforme pe care guvernarea va trebui să și le asume. În momentul de față, automat pierde o parte din capitalul politic, nu neapărat dintre fanii săi, ci prin activarea puternică a opoziției. Aceasta ar urmări orice pas de acum încolo, tocmai datorită sentimentului că acești oameni pot trece orice și pot trece rapid. Pe de altă parte, pierde prin activarea sferei oamenilor care au fost relativ apatici la aceste alegeri și care este posibil să regrete că nu au venit la vot.