Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Analist: Guvernul este delegitimat. PSD este responsabil de această situație și trebuie să ofere o soluție acceptabilă

parvulescu_cristian_-_politolog_1_1.jpg

Politologul Cristian Pîrvulescu
Image source: 
RFI

România a cunoscut duminică, 5 februarie 2016, cele mai ample proteste de stradă din perioada post-decembristă. Mai multe de jumătate de milion de oameni au scandat în țară “Demisia!”, după ce Guvernul Grindeanu a abrogat OUG 13 de modificare a legislației penale, care a declanșat protestele. Manifestații au fost și în diaspora. Paris, Londra, Bruxelles sunt doar câteva exemple. Realitatea este că românii din străinătate au protestat în zeci de orașe, mai mari sau mai mici, de pe tot globul. Premierul Sorin Grindeanu și ministrul Justiției Florin Iordache au refuzat să demisioneze. România este într-un blocaj și o situație de criză, spune la RFI politologul Cristian Pîrvulescu. În opinia sa, Guvernul este deligitimat, iar PSD trebuie să vină cu o soluție acceptabilă.

Reporter: De ce nu s-a încheiat criza odată cu abrogarea ordonanței nr. 13/2017?

Cristian Pîrvulescu: Pentru că manifestanții au înțeles că pot mai mult, poate nu de la început, dar pe parcurs. Au înțeles că privirile întregii lumi sunt ațintite asupra lor. Aveam impresia, după ce am trecut prin piață și am citit pancartele și am vorbit cu oamenii, că este mai mult decât despre o ordonanță. Este despre democrație. Un guvern și o majoritate care au putut să impună seara târziu o astfel de ordonanță de urgență nu mai prezintă niciun fel de încredere. Acesta este motivul pentru care manifestații au continuat aseară. Ele exercită o presiune asupra majorității. Există și o serie de reacții. Așa cum observăm cu toții, vorbim despre un clivaj urban – rural, vorbim, în principal, despre orașe mari. Numărul mare de protestatari este în orașe universitare. Încetul, cu încetul, mai ales în Transilvania, dar nu numai, s-au mișcat și orașele mici și mijlocii. Acest lucru creează o presiune asupra majorității, care începe să se fisureze. Cu toate acestea, nu par dispuși să asculte vocea străzii. Știam acest lucru de la început. După căderea guvernului Ponta în 2015 au ostracizat strada și protestatarii. Au impus în dezbaterea publică tema organizării protestelor din străinătate. Este celebra temă a oamenilor lui Soros. Se pare că nici nu înțeleg ce se întâmplă, dar nici nu vor să facă ceva până când aceste manifestații nu se vor dovedi și mai puternice. Suntem într-o situație de blocaj și de criză în care, probabil, ar fi nevoie de o implicare mai importantă a instituțiilor de mediere.

Reporter: Cine, mai exact?

Cristian Pîrvulescu: Președintele, dacă se poate. Dar în momentul în care și acesta este contestat de către partizanii autorităților, ai PSD și ALDE, este destul de greu de văzut cum ar putea să își asume acest rol de mediator. După cum s-a văzut, Prim-ministrul a anunțat de sâmbătă, pentru că duminică după ședința de extraordinară de guvern nu a făcut nicio declarație, că va face consultări cu partidele și cu societatea civilă în ceea ce privește noua formă a legii. La rândul său, președintele declanșează consultări la Cotroceni. S-ar putea ca aceste consultări să ducă la o soluție. Situația este destul de complicată în momentul de față. Încă nu este foarte clar dacă se va face un referendum sau care este disponibilitatea majorității actuale. Nu cred că există în istoria lumii moderne un guvern care să nu fi avut o lună de miere și care să fi fost atât de repede și de energic contestat de o parte semnificativă a populației. Au avut totuși o victorie importantă în alegeri. Acest fapt creează multe dificultăți politicienilor în momentul de față. Aparent este o societate blocată.

Reporter: Puțin mai devreme ne reaminteați de gestul premierului, care a ieșit sâmbătă și a făcut declarații publice, a vorbit cu presa, cu țara. Ieri, după ordonanță de abrogare, nu s-a repetat acest gest, deși liderii de la vârful PSD spuneau că a fost o problemă de comunicare în promovarea Ordonanței nr. 13. De ce credeți că au ales să tacă?

Cristian Pîrvulescu: Cred că ieri ar fi trebuit să ofere și un Acar Păun, respectiv o demisie a domnului Iordache. Acesta a refuzat să și-o dea. Ieri s-au publicat și stenogramele ședinței de guvern din 31 ianuarie, care au demonstrat că întreaga responsabilitate îi aparține domnului Iordache. Acesta a propus introducerea ad hoc, pe ordinea de zi a trei acte normative, respectiv a unei legi și a ordonanței de urgență, ca și când domnul Iordache a și acceptat propunerea. Responsabilitatea domnului Prim-ministru Grindeanu este cât se poate de reală, atât în lumina textelor legale existente, cât și a prevederilor respective. Au acceptat, puteau să refuze. Au acceptat. Unii miniștri spuneau că știau dinaninte că știau de această situație. Rămân în continuare problemele de credibilitate și legitimitate pe care le reproșează protestatarii. După ce, începând cu 18 ianuarie, proteste importante avuseseră loc, ei totuși au trecut o ordonanță de urgență. Probabil au crezut că nu va putea exista o mobilizare mai mare. Acum sunt puțin surprinși de această mobilizare. Nimic nu anticipa o astfel de reacție civică rapidă a societății urbane românești. Cum se poate rezolva problema? Guvernul este delegitimat. Nu este delegitimat doar în fața protestatarilor, ci în fața întregii umanități. România a fost și aseară prima știre pe jurnalele de știri din lumea întreagă. Zeci de camere de luat vederi sunt în Piața Victoriei. Există în momentul de față o situație care trebuie rezolvată. Singura rezolvare posibilă este retragerea. Este găsirea unei alte soluții. Cel mai probabil manifestațiile vor continua dacă vremea va fi frumoasă. Și aceasta este o variabilă pe care trebuie să o luăm în calcul. Dacă aceste manifestații vor continua situația va deveni din ce în ce mai complicată pentru PSD. PSD este cel care are cheia rezolvării.

Reporter:  Când spuneți că cheia rezolvării este retragerea, vă referiți la actualul guvern, iar coaliția PSD – ALDE să vină să propună un alt prim ministru?

Cristian Pîrvulescu: Vă dați seama că nu sunt foarte pregătiți, după ce au câștigat alegerile cu două luni în urmă, să se ducă să negocieze din nou cu președintele Iohannis. Nu pot să înțeleagă cum după o victorie atât de clară, dar la o prezență atât de scăzută, au ajuns într-un astfel de blocaj. Au crezut că acea victorie reprezintă un gaj în alb pentru a face orice. Acest lucru s-a întâmplat. Oricât ar declara președintele PSD și al Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea, că este vorba despre folosirea unei ocazii, ordonanța de urgență a fost emisă în Guvern. Marți seară și miercuri existatu toate condițiile ca o astfel de revoltă să izbucnească și să existe lipsa de încredere. PSD este responsabil de această situație și trebuie să ofere o soluție acceptabilă. Nu trebuie să ofere doar o soluție de compromis și deloc sigură. S-a retras ordonanța de urgență, va fi un lung drum legislativ al legii, dar nimeni nu ne asigură că legea nu va avea același conținut. Problema nu era ordonanța de urgență, ci conținutul și intenția. Nu am auzit regrete. În permanență ni se pune că fost doar o greșeală de comunicare și că legea este bună. Cu câteva mici excepții în interiorul majorității nu se face o examinare critică a situației.

Reporter: Moțiune de cenzură, depusă de Opoziție, a fost citită marți în plenul Parlamentului. Votul va fi după aprobarea bugetului pe 2017. Pe de o parte există PNL și USR, pe de altă parte, poate și niște PSD-iști dezamăgiți. Îi dați vreun viitor?

Cristian Pîrvulescu: Este greu de crezut că această moțiune de cenzură va reuși să ducă la căderea Guvernului. Aritmetica este clar în favoarea majorității. Opoziția care a propus această moțiune de cenzură nu s-a coordonat cu UDMR, care a fost foarte critic și care ar putea vota în această direcție. Nu este foarte clar nici ce vor face cei de la minorități. Sunt foarte multe semne de întrebare. În principiu, această moțiune de cenzură nu ar avea cum să treacă. Ea este mai degrabă un fel de avertisment făcut de opoziție. După alegerile din 11 decembrie 2016 opoziția a fost laminată. Ea nu are foarte multe mijloace politice, parlamentare de acțiune.

Ascultă: politologul Cristian Pîrvulescu intervievat de Magda Prelipceanu