
Ascultă la RFI RO
Protestele antiguvernamentale sunt semnele modernizării României. Doar demisia Cabinetului Grindeanu ar stinge conflictul
danieldavid.jpg

Daniel David: Eu văd în stradă niște semne ale modernizării României. Spațiul vestic are un profil psiho-cultural caracterizat de două valori fundamentale. Sunt valorile pe care s-a construit acest spațiu vestic modern. Prima este descentralizarea puterii, astfel încât nimeni să nu poată să concentreze puterea într-o societate. Puterea trebuie să fie distribuită între diverse zone care să se controleze reciproc. Nu mă refer doar la puterea politică, ci la puterea socială în general. A doua valoare este individul autonom. Un individ autonom este ghidat de valor emancipative, așa cum sunt dorința de libertate, dorința de a fi consultat, dorința ca vocea să îi fie ascultată. În România, a început să apară un segment de populație care a asimilat aceste valori ale spațiului vestic, anume descentralizarea puterii și individul autonom. Chiar dacă acest segment nu este încă majoritar, este foarte activ din punct de vedere social. Decizia pe care a luat-o guvernul PSD, o decizie venită de pe poziții de forță, a stârnit acest segment din populație. Fiind foarte activ social s-a revoltat și îl vedem în stradă.
Reporter: Dar avem și contramanifestații de mai mică amploare.
Daniel David: Profilul psiho-cultural al României nu este un profil modern. Cele două valori nu sunt dominante în societatea românească. În loc să avem descentralizarea puterii ca în spațiul vestic, avem concentrarea puterii. În loc să avem, ca idee principală, individul autonom emancipativ, avem individul colectivist. Această Românie este încă dominantă. Și pe ea o vedem în stradă, doar că această Românie este mai disciplinată la vot, dar mai puțin activă social. Profilul celor două Românii este oarecum diferit sub aspectul vârstei. Dacă individul emancipativ și partea de descentralizare a puterii se regăsește mai ales la tineri, la aproximativ jumătate din generația de mijloc și la o mică parte din generația seniorilor, celălalt profil, colectivist și de concentrare a puterii, este exact invers, dominat de generația seniorilor, aproximativ jumătate din generația de mijloc și un segment mic din generația tinerilor. Acest segment, deși nu este foarte activ social și este mai disciplinat la vot, are, totuși, anumite momente de implicare socială, mai ales ca reacție la ceea ce se întâmplă în fața Guvernului.
Reporter: Se pot întâlni cele două Românii? Dacă da, cum?
Daniel David: Cred că da. Un guvern responsabil le poate uni. În preajma centenarului unirii trebuie să fim mult mai înțelepți. Dacă știi să tratezi această Românie tradițională, ea se transformă în mod natural în această Românie modernă, a viitorului. La rândul ei, România viitorului trebuie folosită constructiv. Nu trebuie să o stârnești. De exemplu, dacă Guvernul Grindeanu s-ar fi focalizat pe ideile economice și sociale din programul de guvernare cu care a câștigat și cu care trebuie să guverneze această țară, nimeni nu ar fi avut nimic de spus, cel puțin nu prin manifestații de acest tip. Integrarea celor două Românii se produce inevitabil dacă nu le stârnești. Ei au stârnit o parte din această Românie, pe care au întors-o împotriva României tradiționale. Acum avem manifestații în stradă, în loc să ne focalizăm pe implementarea programului de guvernare.
Reporter: Avem exemple din trecut în care s-a mai strâns lumea în stradă și a mai strigat „jos corupția”, „jos hoția”. Totuși, revendicările continuă să apară. Ce îi lipsește străzii pentru a produce cu adevărat o schimbare?
Daniel David: Majoritatea. Așa cum am spus, România tradițională este într-o schimbare a acestui profil psiho-cultural o dată cu integrarea în Uniunea Europeană. Uniunea Europeană vine cu instituții moderne, care produc și o modernizare a României. Doar că această modernizare se face treptat. Iar acest segment al României moderne, al României viitorului nu este un segment dominant. Va deveni un segment dominant. Putem face estimări. În urmă cu câțiva ani, vorbeam de 20 de ani. Generația ce are acum 18 – 20 de ani și care are acest profil vestic, cam peste 20 de ani va ajunge la 40 de ani, în poziția de a avea influență socială și de a contura profilul psiho-cultural al României. Este o implementare naturală. Sigur că am putea grăbi aceste lucruri. Am putea grăbi această dezvoltare. Ea este inevitabilă. Eu sunt optimist, dar am un optimism realist. Uitându-te la profilul cultural și la cum suntem în acest moment, acest lucru se vede. Dar știu că evoluția este spre modernitate.
Reporter: Cei care acum 20 de ani așteptau să fie mai bine, au început să fie dezamăgiți. Unii dintre ei pleacă definitiv, chiar în aceste zile, din țară să își facă o viață în altă parte.
Daniel David: Așa este. Foarte mulți pleacă, dar mulți rămân în țară. Nu vorbesc despre o diferență calitativă între generații, în sensul că o generație ar fi mai bună decât o altă generație. Vorbesc despre o diferență prin prisma acestor valori ce definesc spațiul vestic. Indivizii mai tineri sunt mai autonomi, nu suportă centralizarea puterii. Nu sunt neapărat mai buni, mai deștepți, mai creativi decât celelate generații. Eu vorbesc despre o compatibilizare prin prisma valorilor psiho-sociale. Și cei care rămân în țară, chiar dacă nu sunt antreprenori, chiar dacă nu sunt așa motivați pentru succes social ca cei care pleacă, au aceste valori destul de puternic înrădăcinate. De aceea am această doză de optimism. Poate nici nu ar trebui să așteptăm o perioadă atât de lungă dacă am avea guverne responsabile, care prin ceea ce fac, prin ceea ce promovează ar stimula mai repede implementarea în mediul psiho-social românesc a celor două valori, descentralizarea puterii și individul autonom. Guvernul pe care îl avem acum stimulează și încurajează valori exact opuse. Nu provomează descentralizarea puterii, ci ideea unor reglementări pentru niște grupuri de interese, pentru niște indivizi care nu se reunesc pe bază de valori, ci pe bază de prietenii, cunoștințe și relații. Este un profil mai colectiv.
Reporter: Dacă Guvernul Grindeanu pleacă, se stinge conflictul?
Daniel David: Dacă pleacă Guvernul Grindeanu și vine un alt guvern care restartează lucrurile, conflictul s-ar stinge, dar această vulnerabilitate rămâne. Niciun guvern nu își va mai putea permite în viitor să aibă atitudini ce nu sunt congruente cu profilul modern pe care îl dorește Uniunea Europeană pentru România.
Daniel David, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, este coordonatorul grupului de psihologi ce reface lucrarea filosofului Constantin Rădulescu Motru - "Psihologia poporului român".