Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Micescu, CENTRAS: Protestele invalidează clasa politică. Sondajul ISSPOL arată că sunt trei Românii

poll_6-768x402.png

Rezultate sondaj România 2017
Sursa imaginii: 
isspol.ro

Primul sondaj independent realizat în perioada protestelor împotriva OUG 13 arată că, dacă în următoarea perioadă ar avea loc alegeri, Partidul Social Democrat ar fi prima opțiune a românilor, cu un scor aproape dublu față Partidul Național Liberal clasat pe treapta a doua. Uniunea Salvați România ar încheia podiumul.

Cifrele arată astfel: PSD - 31% din sufragii, PNL - 17%, USR - 7%, ALDE - 2%. Procentajul nehotărâților este de 41%. Detalii aici.

Viorel Micescu, directorul executiv al Centrului de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale (CENTRAS ), explică la RFI de unde a pornit totul.

 

Viorel Micescu: În prima săptămână (de proteste- n.red.) au apărut tot felul de cifre spuse de politicieni, fară ca un sondaj să fie publicat. Am încercat să le găsim sursele, dar ni s-a spus că acele sondaje sunt confidențiale. Este normal. Este dreptul celui care comandă un sondaj să îl facă public sau nu. Inițiativa a plecat de la un grup de cetățeni implicați, comunitatea Geeks for Democracy. Această comunitate a făcut și anul trecut un proiect de mare succes, cel cu observatorii electorali. În momentul în care au avut nevoie de sprijin tehnic și administrativ ne-am implicat și noi și câteva ONG-uri.

Reporter: Cum vi se par cifrele?

Viorel Micescu: Mi se par echilibrate. Nu aș vrea să îmi dau prea mult cu părerea. Sunt oameni din profesie care au lucrat la ele, le-au discutat, au făcut ajustările de rigoare conform instrumentelor sociologice de care dispuneau. Se pare că sunt trei Românii. O Românie în creștere, cea a căror nemulțumire față de prestația politică a aleșilor e tot mai mare. Și două Românii în tranșee. Cei care sancționează Guvernul prin vot la alegeri și prin proteste în stradă și cei care îl susțin. Aceste Românii nu sunt incompatibile. Ele trăiesc împreună. Personal, ce mi s-a părut interesant, este că protestele de acum invalidează clasa politică în general, cu accent pe partidele aflate la guvernare. În același timp, Guvernul se apără prin măsuri cu caracter financiar, care îi cresc cota de piață în rândul celor care depind direct de banii în plus primiți.

Reporter: Întrebarea „Pe cine ar vota la următoarele alegeri” nu a fost singulară. De exemplu, „Cine credeți că este principalul vinovat pentru actuala criză politică?”. Aici, 52% dintre intervievați au menționat coaliția guvernamentală, 28% l-au numit pe Președintele Iohannis. Doar 6% au considerat că, în general, clasa politică este de vină pentru situația în care ne aflăm.

Viorel Micescu: Ceea ce vedeți pe slide-ul respectiv reprezintă agregări de cifre care au rezultat dintr-un chestionar cu mai multe opțiuni, inclusiv posibilitatea de a adăuga un punct de vedere propriu. Coaliția guvernamentală reprezintă însumarea procentelor obținute pentru Liviu Dragnea, PSD și ALDE împreună, sub forma coaliției guvernamentale, cuvântul „guvernul” și încă o categorie conexă. La președinte a fost simplu. Era singur și nu are un partid în spate în acest moment. Cifrele primare vor fi făcute publice. Și acum sunt la dispoziția celor interesați prin intermediul ISSPol, instituția care a realizat sondajul. Văzând aceste cifere, se pare că domnul Liviu Dragnea este cel care a contribuit cel mai mult la procentele pe care le-am însumat sub titlul „coaliția guvernamentală”.

Reporter: Printre cei 965 de intervievați cu vârste peste 18 ani au fost și oameni prezenți la proteste?

Viorel Micescu: Aproximativ 17% dintre cei sondați au declarat că au participat activ la proteste în ultima perioadă. Metoda de sondaj este aleatoare, un computer formează numere de telefon mobil la întâmplare. Majoritatea nu sunt alocate.

Reporter: Au participat la protestele din Piața Victoriei sau de la Cotroceni?

Viorel Micescu: Sondajul fiind la nivel național, ar putea fi din orice piață, inclusiv de la Cotroceni. Nu am urmărit să îi identificăm pe unii versus ceilalți.

Reporter: Cât a costat acest studiu? Cum l-ați achitat? Înțeleg că s-a făcut o colectă publică.

Viorel Micescu: Da. Suma legată de contractul dintre CENTRAS și ISSPOL reprezintă strict costurile operaționale, nu valoarea de piață a sondajului. Modul în care au calculat prietenii noștri de la ISSPol suma include o sponsorizare morală, să îi spunem așa. Noi plătim cam 4.000 de lei, față de o valoare de piață uzuală de 4.000 – 5.000 de euro.

Reporter: Toți cei 4.000 de lei au venit din donații?

Viorel Micescu: Nu. Au venit mult mai mulți. Este un exemplu al dorinței românilor de a se implica în cauze. Această dorință a apărut relativ recent. Inițiatorul acestei acțiuni, Cătălin Teniță, a postat vineri la ora 13, pe pagina lui de Facebook, mesajul privind colecta publică, care îndemna spre crowdfunding. Pe la ora 16 intraseră în conturile noastre de bancă și PayPal peste 20.000 de lei. Aseară, când am făcut socotelile, deja depășisem 40.000 de lei. Sunt bani veniți din toate colțurile lumii de la români și nu numai.

Reporter: Ce faceți cu surplusul?

Viorel Micescu: Deocamdată, ținând cont de dorința explicită a majorității celor care au donat și de mesajul inițial, producem și distribuim gratuit insigne #REZIST celor din Piață și din țară.

 

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 965 de persoane cu vârste peste 18 ani, în perioada 7-11 februarie, prin metoda interviurilor telefonice asistate de calculator. Marja de eroare a sondajului este de +/- 3,2%.

Sondajul a fost comandat de Geeks For Democracy, în colaborare cu CENTRAS și Funky Citizens.

La alegeri generale din decembrie 2016 scorul obținut de partid a fost: PSD - 45,5%, PNL - 20,4%, USR - 8,87%, ALDE -  5,62%

 
Ascultă: Viorel Micescu (CENTRAS) intervievat de Magda Prelipceanu