Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Adoptă Parlamentul României legea parteneriatului civil?

remus_cernea.jpg

Remus Cernea
Image source: 
wikipedia.org

Legea parteneriatului civil își continuă parcursul în comisiile parlamentare urmând să fie apoi supusă votului plenului Camerei Deputaţilor, for decizional. Inițiatorul legii, fostul deputat Remus Cernea, încearcă de trei ani să o vadă adoptată și crede că acum există o șansă reală.

Legea parteneriatului civil, care a primit ieri aviz favorabil în Comisia parlamentară pentru drepturile omului. urmează să fie dezbătută săptămâna viitoare în alte două comisii – egalitate de șanse și juridică, iar apoi va fi supusă votului plenului Camerei Deputaţilor, for decizional.

Inițiatorul legii, Remus Cernea, spune că legea partneriatului civil este o necesitate socială şi trebuie adoptată.

800.000 de cetăţeni români trăiesc în uniuni consensuale, potrivit ultimelor două recensăminte, iar România este printre ultimele state comunitare fără o legislație în acest sens. 22 de țări UE au legislaţii similare, inclusiv ţări majoritar ortodoxe precum Grecia şi Cipru.

“Parteneriatul civil le acordă celor doi parteneri statutul de aparținători. În cazul în care unul dintre ei are o foarte gravă problemă de sănătate celălat ca aparținător va avea acces la informațiile medicale care îl privesc pe partener, pe omul iubit.Cei doi ar avea posibilitatea să contracteze un credit cumulând veniturile pe care le au. În lege sunt reglementări privind modul în care poate fi lăsată moștenirea între cei doi parteneri”.

Parteneriatul civil este atât pentru cuplurile care aleg să conviețuiască împreună fără să se căsătorească, indiferent că e vorba despre persoane heterosexuale sau persoane de același sex.

Exemplul Franței este revelator, mai spune fostul deputat.

“Din 1999 de când  a fost adoptată în Hexagon o lege asemenătoare cu cea care este dezbătută acum în România, aproape 3 milioane de cetățeni francezi - majoritatea heterosexuali (94%) - au încheiat un contract de parteneriat civil”.

În Comisia pentru drepturile omului, Legea parteneriatului civil a primit aviz favorabil, cu șase voturi “pentru” din partea PSD, PNL, USR, UDMR, ceea ce este o premieră.

Remus Cernea admite că este doar o victorie și că bătălia pentru adoptarea legii continuă.

Ascultă: Remus Cernea despre legea parteneriatului civil
2903