Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tolontan la RFI : E remarcabil că statul român nu a mușamalizat dosarul Hexi Pharma

tolo_0_0.png

Jurnalistul Cătălin Tolontan

Procurorii Parchetului General au finalizat Dosarul Hexi Pharma. Două persoane din conducerea companiei - care a livrat în ultimii 6 ani dezinfectați diluați aproape tuturor spitalelor din România – sunt acuzate de înșelăciune, uz de fals și zădărnicirea combaterii bolilor. E remarcabil că statul român nu a mușamalizat dosarul Hexi Pharma, spune la RFI jurnalistul Cătălin Tolontan, care a adus cazul în atenția opiniei publice. De asemenea, mai spune ziaristul, este așteptat în instanță și dosarul aflat în cercetarea DNA.

După 10 luni de cercetări, Dosarul Hexi Pharma a fost trimis în judecată. Totul a pornit de la investigația jurnalistică a echipei de la Gazeta Sporturilor care a arătat că în spitalele din România se folosesc dezinfectanți diluați și că nimeni nu verifică eficiența acestor produse. În rechizitoriul procurorilor scrie negru pe alb că 39 dintre cele 41 de produse biocide comercializate de Hexi Pharma către 340 de spitale din România au fost neconforme sub aspectul concentrației de substanțe active.

De aceea Parchetul General reține 340 de infracţiuni de înşelăciune, de uz de fals şi de participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor în sarcina directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, şi a directorului de producţie al companiei Mihai Leva. Patronul firmei, Dan Condrea, a murit într-un accident rutier în vara anului trecut.

Produsele Hexi Pharma nu puteau fi eficiente

39 de produse biocide din 41 comercializate de Hexi Pharma către 340 de unități sanitare, au fost neconforme sub aspectul concentrației de substanțe active și al eficienței biocide, se arată în rechizitoriul Parchetului General. Asta înseamnă, traduce Cătălin Tolontan, că aceste substanțe nu au omorât germenii, bacteriile.

Judecătorii vor stabili părțile prejudiciate

Parchetul General susține că ancheta realizată în dosarul Hexi Pharma nu este menită să demonstreze o eventuală legătură de cauzalitate între utilizarea produselor acestei companii și apariția anumitor infecții în spitale, iar dosarul trimis în instanță nu deschide calea participării la proces a unor părți vătămate.

“Pentru ca statul să nu se trezească în fața a mii de procese cu pacienții infectați, procurorii susțin că dosarul ”nu deschide calea părților vătămate” să dea spitalele în judecată, dar acest lucru nu îl decid procurorii”, crede Tolontan, “ci judecătorii”.

Ce urmează?

Ancheta instrumentată de procurorii Parchetului General ne spune ce s-a întâmplat. Direcția Națională Anticorupție, care are un alt dosar în cercetare – tot pe tema Hexi Pharma- ar trebui să explice cum de a fost posibil să se întâmple așa ceva? S-a întâmplat doar din ignoranță, doar din lăcomie sau și pentru că există acte de corupție multiple pe plan național în această afacere?

“Cum de s-au putut semna contracte pentru produse falsificate cu 340 de spitale și care sunt conexiunile legate de corupție ale acestei afaceri este responsabilitatea DNA să cerceteze”, spune la RFI jurnalistul Cătălin Tolontan (Audio).

 
Ascultă: Cătălin Tolontan intervievat de Magda Prelipceanu