Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


47 de milioane de sclavi în lume. Victimele exploatării prin muncă ajung să fie exploatate sexual

sclavie.jpg

Există 47 de milioane de oameni aflați în sclavie la nivel mondial. Victimele exploatării prin muncă ajung, în majoritatea lor, să fie exploatate sexual

Există 47 de milioane de oameni aflați în sclavie la nivel mondial. O spune la RFI directoarea Fundației Ușa deschisă Monica Boseff, cea care a înființat singurul adăpost de urgenţă din ţară pentru victimele traficului de persoane. Precizarea vine după ce publicația The Observer a scris despre  mii de românce care muncesc în condiții extreme, de sclavie, la serele din sudul Italiei și sunt supuse periodic abuzurilor, inclusiv sexuale (detalii aici). 

Aceste femei pot fi ajutate doar atunci când ele însele cer ajutor, explică Monica Boseff:

“Noi am constatat din toată experiența noastră că victimele exploatării prin muncă sau cerșetorie sfârșesc în majoritatea lor să fie exploatate sexual”.

Jurnaliştii de la The Observer au discutat cu 10 românce care lucrează la ferme din Ragusa.  Toate au evocat agresiuni sexuale şi exploatare, inclusiv lucratul câte 12 ore pe zi, în căldură extremă, fără apă, fără a fi plătite. Ele sunt obligate să trăiască în condiţii degradante şi insalubre, în clădiri izolate. Zilele lor de muncă includ adesea violenţe fizice, ameninţări cu arme şi şantaj.

 

Ajutorul, greu de cerut

Femeile tac și îndură și din cauza anturajului.

“Lasă, dragă, strângi din dinți și tragi tare acolo. Ce, nu-ți cunoști interesul?” – aceasta este una dintre ideile care s-a încetățenit în ultima vreme și pentru care societatea este de vină, mai atrage atenția Monica Boseff. Ea vorbește și despre cazuri în care bărbații se fac că nu văd că soțiile le sunt violate/abuzate sau chiar le încurajează să rezite. “Problema este că noi, ca societate, nu ne scandalizăm când auzim de astfel de situații. Asta încercăm noi să facem, să educăm populația din jurul nostru să nu mai considere situații de niciun fel de abuz OK.”

 

Recuperarea victimelor, anevoioasă

E nevoie de timp și de resurse, explică Monica Boseff.

“Una dintre problemele noastre este felul în care sunt tratate femeile scoase din starea de sclavie. Unele dintre ele reușesc să fugă singure și ajung în grija unor instituții sau organizații în țara  de destinație și sunt tratate ca cetățeni de categoria a doua,  nu cum ar fi tratați cetățenii țării respective.

A doua chestiune spinoasă e legată de resurse. Dacă femeia abuzată este repatriată și se întoarce într-o situație care nu s-a schimbat cu absolute nimic -  există aceeași sărăcie, aceeași neinformare, aceeași lipsă de interes din partea tuturor instituțiilor statului, aceeași stigmatizare din partea comunității -  nu trebuie să fii cercetător la NASA să-ți dai seama că într-un interval de câteva săptămâni probabil va sfârși să fie din nou traficată. De ce? Pentru că factorul vulnerabilitate este în continuare acolo”.

 
Ascultă: Monica Boseff intervievată de Magda Prelipceanu