Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Analist: Președintele l-ar putea salva de revocare pe Augustin Lazăr, nu și pe Kovesi

taranu_0.jpg

Politologul Andrei Țăranu
Image source: 
site-ul SNSPA

Ministrul Justiției este îndreptățit și chiar obligat să verifice eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu de către procurori, se arată într-un comunicat al Ministerului de Justiție. Sunt invocate aici Legea privind organizarea judiciară și faptul că ministrul de resort este cel care propune numirea și revocarea procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a procurorului șef al Directiei Naționale Anticorupție. Ultimul cuvânt îl are însă, potrivit legii, șeful statului. "Președintele l-ar putea salva de revocare pe Augustin Lazăr, nu și pe Laura Codruța Kovesi", crede politologul Andrei Țăranu (AUDIO).

Andrei Țăranu: Suntem la debutul unui război foarte interesant, care se poartă de multă vreme între puterea executivă și puterea judecătorească. Câteodată era și puterea legislativă împotriva puterii judecătorești. În acest moment avem o putere judecătorească care își apără independența și care își construiește o modalitate extrem de interesantă de atac la adresa puterii executive. Ceea ce spune în genere Curtea Constituțională este o dimensiune ce nu poate fi pusă în discuție. Așa cum am văzut în ultima vreme, există un întreg număr de ziariști care pun la îndoială ceea ce a hotărât și a explicat Curtea Constituțională. Curtea Constituțională este o entitate care stă deasupra întregului sistem politic. De aceea a și fost creată. Ea este arbitrul suprem. Din acest motiv, orice hotărâre, mai ales după ce este explicată, chiar dacă există și explicații alternative, are valoare de lege. În egală măsură, această lege este una de îndreptare. Nu este o lege care să acționeze din punct de vedere penal sau administrativ. Este ceea ce a încercat să propună în primă instanță Ministrul Justiției atunci când cerea demiterea, respectiv demisia procurorilor șefi, a procurorului general al Parchetului, respectiv al procurorului șef al DNA, pentru că greșiseră în raport cu Curtea Constituțională. Aici este subtilitatea acestui joc. Fiecare încearcă să folosească legitimități diferite, dar cu scopuri politice foarte evidente.

Reporter: Astăzi, când președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu merge la un prim termen de judecată, senatorii juriști urmează să dezbată un proiect de lege inițiat chiar de el, prin care șeful statului este exclus din procedura de numire a procurorilor șefi. Care este semnalul în această privință?

Andrei Țăranu: Semnalul este foarte clar. Se încearcă ca un actant politic, Președintele, care în perioada Președintelui Băsescu avea foarte multă putere în numire procurorilor, să fie exclus complet din acest proces, păstrându-se doar rolul de arbitru. Ne aducem aminte că la început, pe vremea doamnei Macovei, CSM-ului i s-a luat dreptul de a numi procurorul șef al DNA, dându-se acest drept exclusiv Președintelui la propunerea Ministrului de Justiție. Aceast fapt dădea senzația unei interferențe a puterii executive în treaba justiției, care este putere separată conform Constituției. Și Președintele este putere executivă. Legea a fost apărată de un actual membru al Curții Constituționale, Daniel Morar. Lucrurile au rămas așa. În acest moment, pe aceeași formulă, dar oarecum invers, se încearcă scoaterea completă a Președintelui. În acest moment, președintele trebuie să redevină om politic, așa cum a fost în ianuarie, folosindu-se de structurile simbolice ale justiției, în speță lupta anti-corupție. Acum se încearcă a i se scoate această posibilitate de a acționa politic într-un domeniu sensibil pentru societatea românească și care aduce atât voturi, cât și un subiect de interes permanent pentru justiție. Cred că este o încercare care probabil va avea sorți de izbândă, care poate să fie susținută legitim, dar care sună cam imoral în acest moment.

Reporter: Credeți că președintele are spațiu de manevră dacă ministrul justiției propune revocarea procurorului șef DNA și a procurorului general?

Andrei Țăranu: În acest moment da. Dar îi va fi foarte greu, având în vedere felul în care a fost prima dată numită doamna Kovesi în fruntea DNA. Mă refer la celebra formulă dintre domnul Băsescu și domnul Ponta. Ar fi greu să o mențină pe doamna Kovesi. În ceea ce îl privește pe domnul Augustin Lazăr,  lucrurile sunt mult mai simple. Domnul Augustin Lazăr nu a greșit cu absolut nimic, ci poate a dat unele declarații nepotrivite, cu tentă politică. Din punct de vedere juridic nu are cum să fie pusă sub îndoială probitatea activității domniei sale.

Ascultă: politologul Andrei Țăranu intervievat de Magda Prelipceanu