Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Analist: Frica de extremismul olandez a fost exagerată

parvulescu_cristian_-_politolog_1_1.jpg

Politologul Cristian Pîrvulescu
Image source: 
RFI

Frica de extremismul olandez a fost exagerată. O spune la RFI politologul Cristian Pîrvulescu, după scrutinul legislativ din țara lalelelor. El mai spune și că nu a fost nicio clipă îngrijorat de situația din Olanda și că nici în Franța lucrurile nu vor evolua negativ.

După numărarea aproape a tuturor voturilor exprimate, Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) de dreapta, al premierului în execițiu Mark Rutte,  a obţinut 33 din cele 150 de mandate, cu opt mai puţine decât în ultimul scrutin, în 2012. Partidul Libertăţii al extremistului Geert Wilders se clasează pe locul doi, cu 20 de mandate, cu cinci mai multe decât în urmă cu cinci ani. Partidele creştin-democrat şi D66 (centru) - probabil viitori parteneri de coaliţie ai lui Rutte - au obţinut câte 19 mandate fiecare. Liderii partidelor urmează să se întâlnească joi după-amiaza pentru a discuta primii paşi în vederea formării coaliţiei de guvernare.

Olanda va reuși să guverneze fără extremiști, apreciază analistul Cristian Pîrvulescu. El mai spune și că nu a fost nicio clipă îngrijorat de situația din Olanda. Chiar și o eventuală victorie a extremiștilor în alegerile parlamentare nu ar fi fost suficientă pentru a schimba direcția țării, explică Pîrvulescu.

"Este un rezultat mai bun obținut de Partidul pentru Libertate al lui Geert Wilders, el a obținut cu 5 mandate mai mult decât la precedentul scrutin legislativ, dar nu este oricum un scor istoric. Extrema dreaptă olandeză obținea în 2003 25 de mandate în Parlamentul de la Haga. Putem vorbi deci despre o tradiție a unor mișcări de acest gen în Olanda.

Pe de altă parte, să observăm că 80% din cei 81% de cetățeni care s-au prezentat ieri la urne au votat cu partied democratice de diverse orientări. Deci situația era evident exagerată pentru că un sistem proporțional, într-o monarhie constituțională, nu permite așa de simplu ajungerea la putere a unor extremiști".

Trump și Brexit, cazuri atipice

Cazul Statelor Unite, unde Donald Trump a ajuns președinte, și cazul Brexit-ului sunt legate și de sistemele electorale din țările respective, care simplifică foarte mult jocul, explică în continuare Decanul facultății de Științe Politice de la SNSPA.

"Un referendum, spre exemplu, împarte societatea întrei cei care sunt pentru și contra și nuanțele se pierd. Iar în SUA sistemul majoritar într-un tur permite de asemenea victoria unor extermiști. În Europa lucrurile acestea sunt mult mai dificile. Nu am fost nicio clipă îngrijorat de situația din Olanda. Cred că nici în Franța lucrurile nu vor evolua negativ" mai spune politologul Cristian Pîrvulescu (AUDIO).

Ascultă: politologul Cristian Pîrvulescu despre rezultatele scrutinului legislativ din Olanda
3281