Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Baconschi, la RFI: Macron, președinte ar fi o veste foarte bună pentru UE și pentru România

teodor_baconschi_fost_ministru_externe.jpg

Teodor Baconschi, fost ministru de externe și fost ambasador al României la Paris

Centristul Emmanuel Macron şi lidera extremei drepte Marine Le Pen se vor înfrunta în turul al doilea al alegerilor prezidențiale franceze, pe data de 7 mai.  Macron a obţinut 24,01% din sufragii, iar Le Pen 21,3% din voturi. Rata de participare a fost de 77,77%, faţă de 80,42% în 2012. Teodor Baconschi, fost ministru de externe și fost ambasador al României la Paris, spune că deși Macron s-a prezentat în aceste alegeri ca un candidat antisistem, el este de fapt un pur produs al sistemului elitist francez, că și dacă va câștiga scrutinul prezidențial îi va fi greu să articuleze o majoritate prezidențială funcțională, dar că eventuala alegere a lui Emmanuel Macron ar fi o veste foarte bună atât pentru UE, cât și pentru România.

Reporter: Cum ați primit primele rezultate?

Teodor Baconschi: Cu un sentiment de relativ optimism. Profilarea lui Emmanuel Macron aduce un pic de oxigen în peisajul politic francez, destul de blocat în aceste clivaje ideologice care nu au reușit în ultimele guvernări să reformeze sistemul politic francez. Macron este candidatul post-modern prin excelență. Nici, nici sau și și. Încearcă să culeagă voturi din toate direcțiile. A reușit până acum acest lucru. În același timp, s-a prezentat ca un candidat antisistem, deși este un pur produs al sistemului elitist francez. Trebuie să ne amintim de parcursul său academic. A urmat liceul Henri al IV-lea, apoi Sciences Po, după aceea ENA. Pe de altă parte, el încarnează prin tinerețea sa o nouă generație politică, de mult așteptată. Fără îndoială va avea un parcurs mai dificil de acum înainte, pornind de la ipoteza că într-adevăr câștigă președinția pe 7 mai și se instalează la Elysee. Se va trezi de a doua zi cu dificultatea de a articula o majoritate prezidențială funcțională. Nu va primi cecuri în alb. E clar că partidele tradiționale se vor replia. Situația lor nu este prea grozavă. Cea mai proastă este, fără îndoială, a socialiștilor, care se apropie de recordul negativ din 1969. Sunt aproape la 5%, într-o derută care va declanșa o luptă internă în partid, mai degrabă lamentabilă. Ei nu dispun astăzi de un Francois Mitterrand care să îi relanseze. Pe partea dreaptă, republicanii sunt ceva mai bine poziționați. Fillon a făcut un scor onorabil date fiind împrejurările în care a candidat. S-ar putea ca Sarkozy, care își pregătea de mult revenirea, să profite de acest moment și să se poziționeze ca salvator al Partidului Republican. Să vedem cum se vor redistribui voturile din extreme, adică cum vor vota cei care l-au ales pe Jean-Luc Melenchon în primul tur.

Reporter: Sunt disciplinați din acest punct de vedere francezii? Dacă acei candidați pe care i-au susținut în primul tur îi îndeamnă să voteze cu un anume candidat în turul al doilea, vor face așa?

Teodor Baconschi: Cred că deja clasică mobilizare transpartinică pentru a izola Frontul Național va funcționa în turul al doilea. Rămâne de văzut în ce măsură susținătorii lui Melenchon își vor reporta votul în favoarea lui Emmanuel Macron. Dar problemele structurale cu care se confruntă Franța persistă. Este clar că această ambiție retorică de a reforma totul s-a lovit de puterea sindicatelor. Până la urmă, lista punctelor negative, deficitul cronic al sistemului de asigurări sociale, incapacitatea guvernelor succesive de a flexibiliza piața muncii, se vor lovi de aceleași obstacole interne care, până la urmă, sunt legate de un anumit conservatorism social francez. Este bine știut că o dată dobândit un drept social în Franța, el devine intangibil și niciun guvern nu mai poate umbla prin mijloace legislative pentru a găsi alternative la un blocaj. Nu ne putem aștepta ca Emmanuel Macron, o dată instalat la Elysee, să opereze miracole, dar e clar că va aduce un suflu nou, poate un fenomen politic nou, macronismul, un val de entuziasm în jurul personalității și persoanei sale. M-a surprins neplăcut, deși este justificată, susținerea tinerilor din Franța fie pentru Melenchon, fie pentru Le Pen. Foarte mulți alegători care mergeau pentru prima dată la vot s-au orientat către acești candidați populiști.

Reporter: Deși Emmanuel Macron este cel care are șansele să devină cel mai tânăr președinte, la doar 39 de ani. Ce anume din discursul lui credeți că nu i-a convins pe tineri?

Teodor Baconschi: Cred că tinerii se confruntă, în primul rând cu problema șomajului. Sunt mai puțin interpelați de acest clivaj central în politica franceză, dezbaterea între suveranismul de origine gaullistă și globalizare, mondializare. Tinerii nu au de lucru și au crezut că prin măsuri anti-capitaliste sau de naționalism economic, protecționist ar putea să își găsească mai ușor un loc pe piața muncii. Au căzut, poate și din lipsă de experiență politică, în capcana discursurilor populiste. Este limpede că pentru Uniunea Europeană, eventuala alegere a lui Emmanuel Macron este o veste foarte bună. La fel de bună este și pentru România. Este un pro european convins, care nu vrea să renunțe la euro și să revină la franc, care nu este nici un prieten declarat al lui Vladimir Putin, care este destul de pro american. În fond, Macron este un liberal. De pildă, a susținut și acordul comercial de liber schimb între Uniunea Europeană și Canada. Prin urmare, va fi un protagonist al scenei europene care poate contribui și la relansarea Uniunii Europene.

 
ASCULTĂ: Teodor Baconschi, fost ministru de externe și fost ambasador al României la Paris, despre scrutinul prezidențial francez