Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Încă un deces din cauza rujeolei. Medic la RFI: “E o situație gravă din care încă nu ieșim”

vaccin.jpg

În România s-a înregistrat al 24-lea deces din cauza rujeolei. E vorba despre o fată de 9 ani din județul Timiş

În România s-a înregistrat al 24-lea deces din cauza rujeolei. E vorba despre o fată de 9 ani din județul Timiş. Copila se născuse cu Sindromul Down şi cu o dublă malformaţie cardiacă. Fetei nu i se administrase vaccinul ROR, împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei. De altfel, din totalul celor 5.119 de pacienţi, 4.934 nu au fost vaccinaţi niciodată.

Medicul Sandra Alexiu, vicepreședintele Societății Naționale a Medicilor de Familie, vorbește la RFI despre gravitatea situației.

“În mod firesc se raportează la rujeolă 1 deces la aproximativ o mie de îmbolnăviri. Or noi deja suntem la 4 decese la o mie de îmbolnăviri. E o situație gravă și este o situație din care se pare că în acest moment nu ieșim. Nu s-a stopat cu nimic evoluția…”

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în ultima săptămână au fost raportate 238 de cazuri noi de rujeolă în România, ridicând totalul îmbolnăvirilor la 5.119 cazuri în 38 de judeţe.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a dat asigurări că 115.000 de doze de vaccin vor ajunge în ţară până pe 10 mai.

Am întrebat-o pe Sandra Alexiu, vicepreședinte SNMF, care este situația la zi a vaccinurilor în cabinetul său medical.

“ROR (vaccinul pentru rujeolă, oreion, rubeolă – n.red) deocamdată nu e în Direcțiile Sanitare, dar am înțeles că urmează să vină, pentru că e luat în achiziție de urgență. Am primit vaccin hexavalent, din fericire, în urmă cu câteva zile. Nu mai am vaccin tetravalent pentru copiii de 6 ani și îmi lipsesc de mult timp vaccinurile pentru plăgi tetanice și pentru gravide”.

Medicul Sandra Alexiu apreciază că legea vaccinării, aflată în dezbatere publică, va avea efecte benefice, odată ce va intra în vigoare.

"Obiectivul principal este să asigure un stoc de rezervă, distribuția vaccinurilor până la cabinetul medicului de familie, să asigure compensarea băneacă pentru cei care au de suferit de pe urma unor reacții adverse ale unor vaccinuri precum și îmbunătățirea sistemului de raportare. În niciun caz sancționarea părinților nu reprezintă obiectivul principal", spune vicepreședintele SNMF.

Declarația sa vine la doar o zi după ce însuși ministrul Sănății, Florian Bodog, dădea asigurări că nu se va face vaccinare cu forța în România.

 
Ascultă interviul cu medicul Sandra Alexiu