Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Politologul Cristian Pîrvulescu: Nu a existat niciun moment șansa ca Marine Le Pen să câștige

parvulescu_cristian.jpg

Cristian Pîrvulescu
Sursa imaginii: 
RFI

Nu a existat niciun moment șansa ca Marine Le Pen să câștige alegerile prezidențiale din Franța. O spune la RFI politologul Cristian Pîrvulescu. Victoria lui Emmanuel Macron a fost categorică.

Două treimi dintre francezi au votat pentru candidatul En marche!, în timp ce o treime din sufragii au fost pentru candidata de extremă dreaptă Marine Le Pen. 25% dintre francezi nu au participat la scrutin. Dintre cei care au votat, 9% au introdus în urnă fie un buletin alb, fie unul anulat. S-au pierdut astfel 4 milioane de voturi.

"În doar două departamente din Franța Marine Le Pen s-a situat pe primul loc. Frontul Național are posibilitatea să intre în parlament la alegerile generale de luna viitoare. Acesta este pariul pe care l-au făcut cei de la FN,  adică să construiască dintr-o mișcare politică extremist un partid care să devină din ce în ce mai onorabil și care să preia la un moment dat guvernarea în Franța. Acesta este pariul lui Marine Le Pen și mai ales al lui Florian Philippot, mâna sa dreaptă, cel care este acuzat chiar din interiorul Frontului Național că este strategul acestei linii, și care a dus totuși la o întărire a extremei drepte. 11 milioane de voturi, din 47 de milioane, sunt multe dar sunt și rezultatul unui context și al mecanismului electoral. Oricine se situează în turul al doilea al alegeerilor prezidențiale primește milioane de voturi. E-adevărat că Jean marie Le Pen în 2002 nu a primit atât de multe voturi dar nici atmosfera nu a fost la fel", explică decanul Facultății de Științe Politice de la SNSPA, Cristian Pîrvulescu (AUDIO).

Emmanuel Macron a fost ales duminică preşedintele Republicii franceze cu 66,10% din voturile exprimate, şi a învins-o pe Marine Le Pen (33,90%), potrivit rezultatelor definitive ale celui de-al doilea al scrutinului prezidenţial, anunţate luni de către Ministerul francez de Interne.Absenteismul s-a ridicat la 25,44% din alegătorii înscrişi, în creştere faţă de cel din primul tur (22,23%).

 
Ascultă AICI analiza politologului Cristian Pîrvulescu despre victoria lui Macron, înfrângerea lui Le Pen și ce urmează pentru Franța și Europa.