Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sindicatul OMNIA din ANP: Compensarea executării pedepsei este grațiere mascată

celula.jpg

Celulă din Penitenciarul JIlava
Image source: 
RFI România/Eduard Vasilică

Proiectul de lege privind compensarea în cazul executării pedepsei în spații improprii este o grațiere mascată. O spune la RFI președintele sindicatului Omnia din Administrația Națională a Penitenciarelor Sorin Dumitrașcu după ce ieri, deputații au hotărât că deţinuţii încarceraţi în condiţii necorespunzătoare beneficiază de şase zile reduse din pedeapsă la 30 de zile de detenţie, faţă de cele trei propuse de Guvern.

Numărul celor care vor beneficia de reducerea pedepselor va fi mult mai mare decât se anticipa inițial, și chiar mai mult decât atât,  nu se va mai ține cont, ca la proiectul grațierii, de infracțiunile comise. Compensarea pentru detenția în condiții necorespunzătoare se va calcula pentru pedepsele executate din 24 iulie 2012 în prezent.

Ce înseamnă spațiu necorespunzător de detenție în viziunea deputaților:

a) cazarea într-un spațiu mai mic sau egal cu 4 mp/deținut, care se calculează, excluzând suprafața grupurilor sanitare și a spațiilor de depozitare a alimentelor, prin împărțirea suprafeței totale a camerelor de deținere la numărul de persoane cazate în camerele respective, indiferent de dotarea spațiului în cauză;

b) lipsa accesului la activități în aer liber;

c) lipsa accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilație;

d) lipsa temperaturii adecvate a camerei;

e) lipsa posibilității de a folosi toaleta în privat și de a se respecta normele sanitare de bază și a cerințelor de igienă;

f) existența infiltrațiilor, igrasiei și mucegaiului pe pereți în celule.

Președintele sindicatului Omnia din Administrația Națională a Penitenciarelor Sorin Dumitrașcu declară că "parlamentarii noștri nu se gândesc și la cetățeni. Dacă veți aplica aceleași condiții populației, veți vedea că cel puțin 50% nu trăiesc în condiții care intră în acea listă. Știm bine că cel puțin jumătate nu au acces la apă curentă sau nu au WC în casă s.a.m.d Nu spune nimeni că deținuții nu trebuie să aibă condiții normale, dar a ne raporta la un ideal mi se pare puțin exagerat pentru niveulul nostru. Și asta nu face decât să arate că scopul real al acestei avalanșe de beneficii pentru deținuți este acela de a interveni  pentru politicienii și oamenii de afaceri care în ultima perioadă au intrat în penitenciar"

Ce urmează?

Se va înființa o Comisie de evaluare a condițiilor de detenție la nivelul fiecărei închisori. În 10 zile de la intrarea în vigoare a legii, ar trebui realizat inventarul spațiilor, iar în 55 de zile de la intrarea legii în vigoare ar trebui să fie gata analiza privind spațiile necorespunzătoare de detenție.

Sindicatul OMNIA din ANP acuză

Guvernul nu a făcut absolut nimic pentru a îmbunăți situația din penitenciare. În plus, bugetul penitenciarelor a fost redus anul acesta cu 30 milioane de euro (echivalentul modernizarii a 11.500 de locuri de cazare), susțin sindicaliștii.

În fiecare lună, se libereaza condiționat cam 900 de deținuți și un număr aproape egal de deținuți intră în detenție lunar.

USR a anunțat că va sesiza CCR în legătură cu proiectul de lege privind executarea pedepselor.  USR consideră că este "excesivă" creșterea beneficiului în zile considerate executate, de la 20% la 25% pentru munca remunerată, de la 25% la 33% pentru munca neremunerată și de la 33% la 50% pentru munca pe timp de noapte. În opinia USR, reglementarea actuală este suficientă.

 
Ascultă explicațiile lui Sorin Dumitrașcu, președintele Sindicatului OMNIA din Administrația Națională a Penitenciarelor