Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Analist: Cursul ar putea ajunge la 4,65 lei/euro. Care vor fi efectele pe termen mediu și lung?

euro-76019_960_720.jpg

Este posibil ca leul să se deprecieze în continuare în fața euro în zilele următoare, spune la RFI analistul financiar Dragoș Cabat
Image source: 
pixabay.com

Criza  politică afectează în continuare leul. Cursul a atins ieri maximul ultimilor cinci ani şi se apropie de 4 lei și 60 de bani pentru 1 euro. Indiferent de soarta moțiunii de cenzură, până la intrarea în atribuții a noului guvern, moneda națională s-ar mai putea deprecia cu câțiva bani, estimează analistul financiar Dragoș Cabat.

Dragoș Cabat: Este posibil ca leul să se deprecieze în continuare în fața euro în zilele următoare pentru că suntem într-o perioadă de criză care va continua cel puțin o săptămână, două. Indiferent de cum se va vota astăzi, fie împotriva moțiunii, fie pentru ea, rămânem într-o perioadă de criză politică. Cursul de schimb a fost dintotdeauna foarte influențat de acest tip de criză politică. Cursul se poate duce către 4.62 – 4.65 lei, cel mult. Probabil, după stabilizarea vieții politice și cursul va reveni către 4.57 – 4.58. Zilele următoare este foarte posibil să continue deprecierea leului.

Reporter: Banca Națională nu pare îngrijorată și consideră că piața valutară reacționeză calm, cu modificare de un ban pe zi la tensiunile politice. Le numește variații nesemnificative. Sunteți de acord?

Dragoș Cabat: Da. Variațiile nu sunt atât de importante. Nu a fost o cădere de câteva procente. Un ban nu este așa de mult, dar, având în vedere că poate continua încă o săptămână, două, cumulat, efectul va fi important pentru românii care au de plătit rate, pentru importurile pe care le face România. Aceste lucruri se vor vedea. Este posibil ca luna viitoare să avem inflație. Este de sperat ca, o dată ce se calmează situația politică, și cursul să revină către nivelul de acum două, trei zile.

Reporter: Am remarcat că ați anticipat o perioadă de două săptămâni de turbulențe, după care leul și-ar putea reveni, totuși la valori mai mari decât a avut înainte de criza din PSD. 4.57 – 4.58 lei pentru un euro  înseamnă puțin mai mult.

Dragoș Cabat: Da, este adevărat. De obicei, atunci când este o asemenea criză, cursul revine, dar nu chiar la valorile de dinainte. În plus, chiar dacă se termină criza politică, vor fi în continuare și pe termen lung incertitudini. Vorbim despre niște măsuri economice din programul de guvernare al PSD care, probabil, nu se vor mai putea lua. Nu neapărat că acele măsuri erau bune, dar nu se vor mai putea lua. Va fi o incertitudine în atragerea fondurilor europene. Sunt întârzieri mari. Practic, din această guvernare, s-a pierdut primul semestru și probabil se va pierde o bună parte și din semestrul doi. Într-o formă sau alta, sigur vine o nouă echipă guvernamentală, vor veni miniștri noi, care au nevoie de o perioadă de acomodare de 3 – 6  luni. Deci, nici în a doua parte a anului nu se vor întâmpla lucruri majore în economia românească, lucruri pozitive. Din punctul de vedere al economiștilor, aceasta înseamnă că este un an pierdut. Acest lucru trebuie să se vadă în variațiile de curs și probabil în alți indicatori economici.

 
Ascultă: Dragoș Cabat despre fluctuațiile cursului leu-euro și efectele economice ale crizei politice