Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum ar trebui să arate lista de cumpărături a Armatei?

avioane-16-ale-fortelor-aeriene-romane.jpg

Avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române
Image source: 
Lokheed Martin

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte marți, 4 iulie 2017, la Palatul Cotroceni. Planul de înzestrare a armatei și misiunile în afara ţării sunt principalele teme de pe agenda ședinței.

Este prima şedinţă a CSAT la care participă premierul Mihai Tudose, precum şi noii miniştri Adrian Ţuţuianu (Apărare), Mihai Fifor (Economie) şi Ionuţ Mişa (Finanţe).

L-am întrebat pe colonelul în rezervă Ion Petrescu, fost șef al Direcţiei Informare şi Relaţii Publice din M.Ap.N, care ar fi, în opinia sa, nevoile stringente ale Armatei Române.

Analistul militar vorbește despre necesitatea - "acum, nu mâine sau luna viitoare" - unei infuzii masive de blindate și autocamioane moderne pentru Forțele Terestre, submarine (care ar putea fi obținute prin contracte cu Germania) și fregate (eventual în leasing de la partenerul strategic american), dar și avioane F-16.

 

ACTUALIZARE: Planul pentru înzestrarea Armatei a fost retras de pe ordinea de zi a CSAT, pentru că nu respecta cerinţa cu alocarea bugetară de 2% din PIB pentru cel puţin un deceniu, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, precizând că documentul va fi adaptat şi prezentat ulterior în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

Ascultă: col (r) Ion Petrescu despre nevoile de înzestrare ale armatei