Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CTP: Simona a făcut un meci memorabil la Wimbledon. Când va ajunge Halep lider mondial în tenisul feminin?

ctp.jpg

Cristian Tudor Popescu
Image source: 
Facebook/Cristian Tudor Popescu

Simona Halep a ratat ocazia de a deveni numărul unu mondial după ce a fost învinsă ieri în sferturile turneului de la Wimbledon de britanica Johanna Konta cu 6-7 (2), 7-6 (5), 6-4. “Am fost aproape de locul unu, dar sunt foarte mulţumită de performanţa mea”, a declarat Halep. De altfel și jurnalistul Cristian Tudor Popescu spune la RFI că nu are ce să-i reproșeze sportivei pentru prestația de ieri.

Cristian Tudor Popescu: A fost excepțională! Nu am ce să îi reproșez Simonei. Ea a făcut un meci memorabil, care va rămâne în memoria Wimbledonului, unul dintre cele mai frumoase meciuri de tenis pe care le-am văzut în viața mea. A fost o înfruntare pe muchie între două jucătoare excelente. A câștigat Johanna Konta, care era și favorita acestui meci. În ciuda faptului că Simona este numărul doi mondial, înainte de Wimbledon, la casele de pariuri Simona era pe locurile șase, șapte printre favoritele la câștigarea titlului. Aici contează jucătoarele cu un serviciu foarte bun, ieșit din comun, cu lovituri puternice și cu un joc la fileu eficient. Sunt momente ale jocului când Simona nu are calități deosebite. Calitățile ei sunt în raliurile de pe fundul terenului, în picioarele pe care le are și în inima mare a Simonei. A fost un meci de înaltă calitate tehnică, super profesional, cu foarte puține greșeli de ambele părți. S-a mers cap – cap. Au fost două, trei break-uri în tot meciul. Fiecare jucătoare și-a făcut serviciul și punctele au fost construite și câștigate de ambele jucătoare, nu pierdute. Simona a făcut niște mingi greu de uitat. De pildă, acea recuperare cu anticipație, cu intuiție a unei lovituri năprasnice de la fileu, cu dreapta, a lui Konta, pe care a reușit să o retrimită în teren. După care, Konta i-a pus o scurtă la fileu și Simona, cu sprintul ei extraordinar, a ajuns și a trimis cu o singură mână, în cross, pe lângă Konta, pe linie, passing, o minge de care ar fi mândru și Ilie Năstase. Probabil, e mingea turneului de până acum. De asemenea, mi-a plăcut foarte mult și atitudinea Simonei, mult schimbată față de acum șase luni. N-ați mai văzut-o Simona de multă vreme aruncând racheta de pământ, având manifestări nervoase. A fost royal(ă), calmă, concentrată. A dat și o probă de o asemenea concentrare și luciditate care l-a uluit pe imperturbabilul Kader Nouni, arbitrul de scaun, atunci când a întrerupt meciul la 3 – 3, în setul doi, la tiebreak, un moment extrem de tensionat, a cerut challenge pe o minge care s-a dovedit doi, trei milimetri afară pe linia de fund, trimisă de Konta. Chiar și Kader Nouni a avut o față uimită, admirativă, care spunea „nici eu nu am văzut-o”. Simona este la fel de tare ca hawk-eye, acel dispozitiv. Meciul a avut de toate. A avut un suspans extraordinar, a avut momente tehnice deosebite și artistice. Eu nu pot decât să îi mulțumesc Simonei pentru acest meci. În tenis nu există remiză. Cineva trebuia să câștige. A câștigat la un fir de păr Johanna Konta.

Reporter: De ce credeți că Simona Halep, totuși, nu reușește să își atingă visul? A pierdut finala la Roland Garros, a fost eliminată la Wimbledon, a ratat șansa de a deveni locul I mondial. Ce îi lipsește acum?

CTP: Îi mai lipsește un singur lucru. Ea nu trebuie să schimbe jocul ei de bază, așa cum aud tot felul de indivizi, de personaje care se manifestă în masă acum pe internet pentru că pot. Cum spunea Umberto Eco, acum prostul satului poate să iasă pe ulița mare cu ajutorul internetului. Ea nu trebuie să schimbe acest joc. Ea așa este construită.  Are un joc elaborat, cu puncte lungi, cu schimburi multe pe stânga și pe dreapta, de pe fundul terenului Cu acest joc a ajuns numărul doi mondial. Cu acest joc a ajuns una dintre cele mai cunoscute și apreciate jucătoare de tenis din lume. Nu poate schimba la 26 de ani așa ceva. Dar, îi lipsește, în anumite momente ale meciului, tăria de a ataca, de a-și asuma riscuri. Așa s-a întâmplat la Roland Garros, când la 3 – 0 în setul doi pentru ea, nu și-a asumat un retur decisiv când ar fi putut să facă 4 – 0 și atunci totul era ca și terminat cu Ostapenko. A și recunoscut după aceea acest lucru. Acum, totuși, pot să îi reproșez ceva. La 5 – 4 și serviciul pentru ea în setul doi, când mai avea de servit de două ori pentru a câștiga meciul, toate trei punctele următoare care s-au jucat au fost câștigate de Konta cu lovitură asumată, decisivă, la risc, pentru că Simona i-a oferit această posibilitate. Ea nu și-a asumat în acele momente să lovească la linie, să riște. Și așa dacă ar fi pierdut cele trei puncte și setul era mai bine. Pierdea pe mâna ei. Atât cred că îi mai lipsește cu jocul acesta de bază pe care îl are. În legătură cu jocul la fileul, am auzit marii specialiști de ultimă oră în tenis, care s-au înmulțit ca ciupercile, că spun că nu are joc de fileu. Nu este adevărat. Are o bună parte din jocul de fileu, cu ceea ce se cheamă drive volley, nu volley clasic, împins, ci ca o lovitură de dreapta, din aer, pe care îl posedă la un nivel foarte înalt. L-a și executat în acest meci. Nici nu cred că a greșit vreodată drive volley-ul. Nu are volley clasic, dar are joc de fileu. Asta cred că îi mai lipsește Simonei. Iarăși este o chestiune de construcție interioară, de muncă asupra ei însăși, așa cum văd că a reușit în aceste luni să își dea voie, în momente critice să atace, să ia inițiativa, nu să mai aștepte greșeala adversarei.

Reporter: O vedeți pe locul I într-un viitor apropiat?

CTP: Sigur că da. Chiar în acest an Simona poate să ajungă pe locul I pentru că are o stare generală bună. A progresat foarte mult în această direcție lucrând asupra ei însăși. Cu această stare de acum o văd urcând pe locul I. Nu o vedeam cu starea pe care o avea toamna trecută sau în iarnă. Cu acest echilibru interior pe care îl are acum, poate și cred că merită locul I în acest moment, așa cum arată peisajul tenisului feminin mondial.

 

Cristian Tudor Popescu despre prestația Simonei Halep în sferturile de finală ale turneului de la Wimbledon și ratarea poziție de lider WTA
2544