Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce inima trebuie îngrijită din copilărie

rodica.jpg

Dr. Rodica Tănăsescu
Sursa imaginii: 
www.medichub.ro

Societatea Naţională de Medicină a Familiei şi Fundaţia ,,Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecţiuni Cardiovasculare au lansat campania ,,Câte vieţi are inima ta?” cu scopul de a atrage atenţia asupra impactului bolilor cardiovasculare, care sunt  principala cauză de mortalitate din România. 

Bolile cardiovasculare cauzează de trei ori mai multe decese decât cele oncologice, potrivit raportului European Heart Network, publicat în anul 2017. Acelaşi raport arată că, în multe dintre ţările Europei, decesele şi îmbolnăvirile înregistrate din cauze cardiovasculare sunt în scădere, în România, însă, acest lucru nu se întâmplă. România se află pe locul 3 în lume la decesele cauzate de boli cardiovasculare.

Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Rodica Tănăsescu,  spune că bolile cardiovasculare pot fi prevenite de fiecare dintre noi printr-un stil de viață sănătos, iar inima trebuie îngrijită din copilărie chiar.

Dr. Rodica Tănăsescu: În primul rând, părinții trebuie să se preocupe de sănătatea viitoare a inimii copiilor lor.

Din prima copilărie trebuie să se instituie  un stil de viață rezonabil, nu auster. Copiii trebuie să fie învățați să mănânce mâncare pregătită acasă, din alimente de bună calitate, să nu se facă abuz în ceea ce privește alimentația, să facă mișcare, să lase tableta și să se joace, să alerge, să facă ceea ce trebuie și  e normal să facă un copil, să creeze un altfel de stil de viață pentru copiii care în viitor vor fi adulți mai mult sau mai puțin expuși riscurilor cardiovasculare.

Bineînțeles că adolescenții sunt un segment important. Când mă refer la adolescenți, mă refer și la faptul că în această perioadă de multe ori începe fumatul, care este cel mai grav factor de risc prevenibil și modificabil în bolile cardiovasculare, dar și abuzul de alcool și sedentarismul.

Bineînțeles că după 30, 40 de ani lucrurile sunt importante. Mulți dintre pacienți deja au factori de risc îngrijorători. Primul nostru mesaj este, în afară de cel care se referă la un  mod de viață acceptabil pentru sănătate și care să respecte principiile legate de sănătatea cardiovasculară, prezența la medic.

La medic nu vii numai când ești foarte grav bolnav. La medic trebuie să vii și atunci când nu există simptome, din când în când, pentru un control. Uneori factorii de risc pot fi depistați la timp, iar boala poate fi prevenită. Dacă boala este deja instalată, trebuie depistată cât mai curând și tratată astfel încât să nu ajungă la complicații. Ceea ce noi numim prevenție secundară înseamnă tocmai acest lucru, să depistăm boala precoce, să o tratăm din timp, în așa fel încât calitatea vieții oamenilor să fie aproape normală și să nu se ajungă la invalidități și la forme foarte grave de boală.

Reporter: Totuși, în ultimii ani astfel de mesaje s-au auzit periodic: mâncați sănătos, faceți mai multă mișcare, mergeți la controale preventive. Nu au învățat românii că acest lucru este important?

Dr. Rodica Tănăsescu: Există și o parte din populație care a învățat aceste lucruri, care deja face mișcare, care se preocupă în ceea ce privește alimentația, se renunță la fumat și atunci lucrurile  sunt foarte bune. Din păcate însă majoritatea populației nu este conștientă, deși aceste lucruri se cunosc. Se cunosc aceste lucruri, dar există o concepție nepotrivită care spune “nu o să mi se întâmple exact mie”. Din păcate se întâmplă în primul rând celor care spun „nu o să mi se întâmple exact mie”. Ca să nu se întâmple, haideți să schimbăm ceva! Mesajele care au fost și sunt pe radio și televiziune sunt prea seci. Dacă spunem „evitați abuzul de sare, zahăr și alcool”, este foarte corect din punct de vedere medical, dar mesajul nu ajunge la inima și la înțelegerea oamenilor pentru că nu știu care sunt urmările, nu realizează cât de aproape este dușmanul bolilor cardiovasculare. Atunci, trebuie să încercăm să facem mai mult.

La fiecare 30 de minute un român suferă un infarct, iar 1 din 10 pacienţi moare

Reporter: De aceea spunem că la fiecare 30 de minute un român suferă de infarct. Pentru că ați început prin a ne explica cât de important este să avem grijă de inima copiilor noștri, aș vrea să știu dacă ați constatat, în ultimii ani, o creștere a frecvenței bolilor cardiace la copii sau la oameni mai tineri.

Dr. Rodica Tănăsescu: Din păcate, debutul bolilor cardiovasculare este la vârste din ce în ce mai tinere. Și mai grav este că la vârsta copilăriei obezitatea a atins cote neîntâlnite până în aceste decenii. Acest lucru va conduce cu siguranță la boli cardiovasculare. Obezitatea este un factor de risc foarte important atât penrtu bolile cadriovasculare, cât și pentru diabetul de tip doi. Avem cazuri de diabet tip doi la copil, lucru absolut neîntâlnit în urmă cu zece, douăzeci de ani. Aceste lucruri sunt alarmante și trebuie luate măsuri în momentul în care ele sunt eficiente, adică la vârsta copilăriei. Creșterea speranței de viață în România este o realitate, dar din păcate, această creștere a speranței de viață se datoreaă supraviețuirii bolnavilor și nu unui număr mai mare de oameni sănătoși. Din contră, vârsta îmbolnăvirii este din ce în ce mai mică. Adesea oamenii se îmbolnăvesc la tinerețe cu patologie cardiovasculară și acest lucru este îngrijorător. Putem face ceva. Bolile pot fi prevenite sau pot fi ținute în control dacă, cu toții conștientizăm că suntem o echipă: populație, medici, sistem, decidenți, presă.

 

Site-ul campaniei, www.inimisanatoase.ro, oferă informaţii cu privire la factorii de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare şi răspunde la întrebări esenţiale referitoare la infarctul miocardic acut.

 

 
Ascultă interviul cu dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei