Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Houston: Zeci de familii de români afectate de trecerea uraganului Harvey (corespondență din SUA)

houston.jpg

Houston sub ape, 27 august 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Richard Carson

Preşedintele american Donald Trump urmează să viziteze astăzi două oraşe din Texas, pentru a inspecta pagubele lăsate în urmă de uraganul Harvey. Houston-ul, cel mai grav afectat, nu figurează în programul liderului de la Casa Albă.

E noapte la Houston, un întuneric greu, rece, dar operațiunile de salvare continuă. Peste 3.000 de intervenții au fost executate de vineri seară, când Harvey, pe atunci un uragan de categoria 4, a lovit coasta texană a Golfului Mexic cu vântoase de 209 km/oră și ploi torențiale care n-au încetat să cadă, inundând suprafețe enorme și blocând circulația pe sute de drumuri, printre care interstatalele 10, 45, 288 și 290.

În jur de 90.000 de clienți sunt la această oră fără curent electric; infrastructura medicală a fost serios afectată, cel puțin șapte spitale și un număr de aziluri de bătrâni fiind inundate sau funcționând la capacitate redusă.

Conform ultimelor statistici, în jur de 5.500 de persoane se află în adăposturi, dar se așteaptă ca numărul sinistraților să ajungă la 30.000. Se evaluează că în final, după ce furtuna se va istovi, o jumătate de milion de suflete vor avea nevoie de asistență federală.

Ieri, Houston-ul, cu 2.300.000 de locuitori al patrulea oraș ca populație al Americii, a fost prizonierul ploii neîncetate. Printre cei prinși în ghearele stihiei, 6-7.000 de români. Unul dintre ei este preotul Mirel Tudose, parohul bisericii Sfânta Maria Magdalena.

 

Ascultă aici corespondența din SUA și interviul cu preotul Mirel Tudose:Greul încă n-a trecut. Râul Buffalo, care traversează orașul de la vest la est, acumulează câțiva centimetri în plus pe oră, și se așteaptă să-și iasă din matcă, inundând suprafețe extinse. Până miercuri seara vor cădea, în unele zone, încă 1,2 metri de apă. Comitatul Harris, în care se află Houston-ul, este unul dintre cele 18 în care s-a declarat starea de dezastru.

“Am autorizat desfășurarea întregului efectiv statal al Gărzii Naționale, 12.000 de rezerviști în total”, a anunțat guvernatorul statului, Greg Abbott.

Preotul Tudose a rămas în iureșul evenimentelor, încercând să-i ajute pe alții, și căutând, pe orice cale, să ajungă la biserica pe care-o știa în voia apelor.