Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Internship-ul aduce beneficii și pentru tineri și pentru angajatori

ires-_0.jpg

Sociologul Dan Jurcan (IRES)
Image source: 
RFI

Tinerii în vârstă de cel puţin 16 ani vor putea participa la programe de internship atât la firme private cât și în instituţii publice, potrivit proiectului de lege adoptat de Executiv în ședința de miercuri, 13 septembrie 2017.

Programul poate dura cel mult o jumătate de an, timp în care participanții vor lucra max. 30 de ore pe săptămână și vor primi o indemnizație lunară de 50% din salariul minim brut pe țară. Internul primește la final și un certificat care confirmă experiența dobândită în cadrul programului.

Guvernul cere Parlamentului ca acest proiect de lege să fie dezbătut şi aprobat în procedură de urgenţă.

"Studiile IRES arată că foarte mulți tineri când se angajează au mai degrabă o proiecție a imaginii despre o anumită profesie și această imagine este de foarte multe ori idilică. Ei se angajează și după câteva luni déjà experimentează dezamăgirea, pentru că realitatea unei profesii nu se ridică la nivelul așteptărilor. Cred că internship-ul  reușește să corecteze astfel de situații", spune la RFI sociologul Dan Jurcan.

Dan Jurcan, de la Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), detaliază avantajele pe care le obțin atât tinerii particpianți într-un program de internship, cât și angajatorii (AUDIO).

Dan Jurcan, sociolog IRES, în dialog cu Magda Prelipceanu