Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primarul Robu: Ce s-a întâmplat la Timișoara este un fenomen rarisim și la astfel de fenomene unele lucruri nu rezistă

nicolae_robu_2017.jpg

Sursa imaginii: 
wikipedia.org

“Sunt 48 de răniți, între care 6 copii. Se pare că nu au viața în pericol”, declară la RFI primarul Nicolae Robu după furtuna care a lovit ieri vestul țării. “Doamne ferește să crească numărul de pierderi de vieți omenești! Este grav că doi tineri și-au pierdut viața, o femeie și un bărbat. Avem toată compasiunea pentru familiile îndurerate”, continuă edilul. Urmările furtunii încă se văd în oraș.

Un copac a căzut peste o femeie la Grădina Zoologică din Timişoara. Femeia, de 36 de ani, a murit. De asemenea, un panou publicitar s-a desprins şi a căzut peste o maşină. Bărbatul de 24 de ani a murit strivit de poarta de intrare în municipiul Timișoara de pe Calea Lugojului căzută peste mașina sa. Poliția Timiș a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă în acest caz. Pressalert.ro scrie că poarta de intrare a fost reabilitată de Primăria Timișoara în 2015, administrația a plătit aproape 56.000 euro pentru lucrări (detalii, aici).

“Era un U invers, implantat în structura de beton care a fost construită pentru picioarele sale. În urmă cu câțiva ani,  s-a estetizat. După câte știu nu s-a intervenit și asupra rezistenței, adică nu s-a făcut consolidare, dar s-ar putea să greșesc. Nu știu exact ce s-a făcut în urmă cu câțiva ani, atâtat tot că ea (poarta – n.red.) arăta urât și s-a făcut să arate frumos. Însă vântul a fost cu, probabil, peste 100km/h – sunt fenomene catastrofale care au loc o dată la 100 de ani, sau mai rar, și la care nu se face față. Nu știu dacă există vinovății la nivelul celor care tehnic au proiectat, au realizat acea poartă la început sau au intervenit ulterior. Se va vedea în urma expertizelor ce se vor face în cadrul anchetei. Fapt este că ce s-a întâmplat la Timișoara este un fenomen rarisim și la astfel de fenomene unele lucruri nu rezistă”, explică la RFI primarul Nicolae Robu (AUDIO).

Potrivit edilului, urmările furtunii încă se văd în oraș.

“La ora actuală mai avem de înlăturat copaci sau ramuri de copaci de pe anumite străzi, dar prin oraș se circulă. Principalele artere au fost deblocate  și multe dintre străzile secundare, însă ,parțial, mai sunt porțiuni de carosabil pe care există ramuri de copaci sau copaci întregi. Sunt foarte multe acoperișuri deteriorate - aici sunt pagubele cele mai mari (n-avem încă o evaluare). Vorbim despre  clădiri publice - școli, grădinițe – dar și clădiri private ( blocuri, case afectate) ”.

În câteva școli și grădinițe cursurile fiind suspendate total sau parţial astăzi în județul Timiș.

 
Ascultă: primarul Timișoarei Nicolae Robu