Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Politologul C. Pîrvulescu despre succesul Angelei Merkel: E o persoană cu un caracter aparte

pirvulescu_._3.jpg

Cristian Pîrvulescu

Conservatorii Angelei Merkel au câștigat scrutinul legislativ din Germania. Merkel își va începe al patrulea mandat de cancelar, după constituirea unei coaliţii majoritare în Bundestag. Succesul Angelei Merkel  se datorează stabilității și situației economice a Germaniei, dar mai ales personalității cancelarei, e de părere politologul Cristian Pîrvulescu.

Conservatorii au câștigat scrutinul legislativ din Germania.CDU/CSU a obținut 30 de procente. Social democrații, conduși de Martin Schulz, (SPD)  au obținut 20,5%. Partidul de extrema dreaptă Alternativa pentu Germania (AfD) intră în Bundestag cu 12,6% (aprox. 80 de mandate). Liberalii (FDP) au convins 10,7 la sută din electorat, Stânga radicală (die Linke) are 9 procente, iar Verzii – 8,9%.

Angela Merkel urmează să fie realeasă cancelar de către deputaţii din Bundestag, după constituirea unei coaliţii majoritare în Parlament. L-am întrebat pe politologul Cristian Pîrvulescu care este secretul longevității Angelei Merkel.

Cristian Pîrvulescu: În primul rând datorită stabilității și situației economice a Germaniei. Insuccesul, faptul că a obținut mult mai puțin decât data trecută, se datorează curajului de a face ceea ce ați politicieni nu fac. Cancelara refugiaților a fost sancționată de o parte a electoratului, mai ales din zona sa din Germania de Est, o zonă care a profitat mai puțin de creșterea economică germană. Pe de altă parte, nu există nici personalități care să i se opună în interiorul partidului sau în afara sa. Ieri, după anunțarea rezultatului, partenerul tradițional al Uniunii Creștin Democrate, liderul Uniunii Creștin Sociale din Bavaria, a vorbit despre rezultate decepționante. Decepționante poate, dar așteptate pentru că 33% este aproape de cei 34% - 36% pe care îi anunțau sondajele. Dezastrul este cel al social democraților. Martin Schultz obține cel mai scăzut scor de după al doilea război mondial. O altă noutate este intrarea pentru prima dată în Bundestag a unui partid de extremă dreapta, după alegerile din 1932 când Hitler reușea să se situeze pe primul loc. Pe de o parte avem o Angela Merkel care rămâne cancelar. Pe de altă parte, s-ar putea ca la anul să avem un nou guvern pentru că între liberal democrați și ecologiști nu există nimic în comun. Pentru a face o coaliție trebuie să existe câteva elemente în comun. Social democrații anunțau ieri că se vor plasa în opoziție, ceea ce nu este cel mai rău lucru, dar va complica foarte mult datele negocierilor. Angela Merkel este o negociatoare, este o persoană de consens, este o tacticiană, dar nu știu dacă va putea rezolva ceea ce pare de nerezolvat, adică o coaliție între ecologiști, creștin democrați și liberali.

Reporter: A surprins scorul foarte bun pe care l-a obținut Alternativa pentru Germania, aproape 13%. Reușește să intre în parlament o formațiune de extrema dreapta pentru prima dată după cel de-al doilea război mondial. Mai mult decât atât, reprezentanții AFD au spus aseară, după anunțarea exist pollurilor, că „guvernul ar trebui să se teamă de noi, vrem să ne luăm țara înapoi”. Am văzut sute de oameni nemulțumiți care au protestat aseară pe străzi în marile orașe. Cum vedeți situația?

Cristian Pîrvulescu: Este și o fractură între est și vest. Alternativa pentru Germania este foarte puternică în est, în primul rând din motive economice, dar nu numai. Estul este mult mai expus mesajelor pe care le pot transmite pe internet cei care sunt alimentați de ură din interior, dar mai ales din exterior. Am citit studii foarte interesante despre prezența hater-ilor și troll-ilor ruși în campania din Germania. Sigur că nu a fost o prezență la fel de spectaculoasă mediatic ca cea din Franța sau cea din Statele Unite ale Americii, dar ea a existat. Mulți consideră că acest succes se datorează și acestei prezențe. Legăturile dintre această formațiune politică și Rusia sunt deja stabilite. Însă, este numai o parte din problemă. Oamenii sunt sensibili pentru că o serie de acțiuni politice ale Angelei Merkel  i-au decepționat. Mă gândesc în primul rând la ceea ce s-a întâmplat cu refugiații în 2015. Angela Merkel este o persoană care are un caracter aparte. Succesul său i se datorează acestei personalități. Citeam într-o carte apărută recent în Franța că Angela Merkel a fost dintotdeauna o persoană care a rezolvat problemele altora. A fost cea mai strălucită elevă de matematică a școlii sale, dar rezolva întotdeauna problemele altfel decât ceilalți elevi. Este o protestantă, fiică de pastor protestant, fiziciană la bază, care a intrat în politică, care nu are niște date fizice excepționale, care pare timidă, care nu vorbește bine, dar care pare capabilă să găsească soluții și are o mare putere de compromis. Toate aceste lucruri au făcut-o să devină imbatabilă, dar caraterul său, personalitatea sa este cunoscută și este ușor de contracarat. Este ceea ce s-a întâmplat. Acolo unde au existat probleme economice, venirea migranților a contat. Să nu uităm că în 2015 un milion de cereri de azil au fost făcute în Germania. A contat pentru că, pe de o parte, Angela Merkel a pus în aplicare programul creștin democrat și programul creștin pur și simplu, dovedind umanitate față de persoane aflate în nevoie. Pe de altă parte, adversarii săi au profitat de acest lucru pentru a pune în evidență risipa pe care Germania o face. „Să ne luăm Germania înapoi” este un mesaj inspirat din această politică. Pe de altă parte, ce alt politician decât Angela Merkel ar fi reușit să aibă succes? Vorbim despre succes.  A reușit să convingă majoritatea populației germane. Să nu exagerăm. Din 100% scădem 13% și rămân 87% dintre cei care s-au prezentat la vot care nu aderă la ideile extremiste. Iar Germania rămâne o țară cu o puternică linie liberală, dar în care vor exista foarte multe dificultăți în formarea unei majorități pentru că social democrații își vor asuma răspunderea și vor încerca să preia conducerea opoziției pentru a nu o lăsa extremei drepte.

 
Politologul Cristian Pîrvulescu despre rezultatul alegerilor legislative din Germania