Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expert: posesorii de centrale de apartament, cei mai afectați de scumpirile de toamnă

nutu.jpg

Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură la Expert Forum
Sursa imaginii: 
Facebook/Otilia Nuțu

De la 1 octombrie cresc prețurile la energia electrică cu 5% și la gaze cu 6%, pentru consumatorii casnici. De ce? E foarte simplu, spune la RFI Otilia Nuţu, analist de politici publice în energie și infrastructură la Expert Forum: când cererea e mare, e normal ca prețurile să fie mai mari.

Cei mai afectați de aceste majorări vor fi românii cu venituri medii, care au centrale de apartament. Expertul le recomandă celor nemulțumiți de valoarea facturilor să își schimbe furnizorii:

"O creștere de prețuri cu 5 - 6% pentru energie electrică nu se simte la o factură pentru un consumator mic. La gaze este într-adevăr o problemă în situația în care aveți o centrală de apartament și consumul de gaze este foarte mare iarna. Tocmai de aceea este important ca pentru cei pentru care factura pentru gaze este mare să încerce să facă niște căutări. Acum există foarte mulți furnizori, și de energie electrică și de gaze. Furnizorii mari în general fac oferte la pachet pentru ambele și-atunci oferă și discount-uri sau pot să ofere servicii suplimentare, cum ar fi întreținere pentru centrala de apartament", explică Otilia Nuțu (AUDIO).

Analistul de politici publice în energie și infrastructură la Expert Forum recomandă celor interesați să acceseze site-ul Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, anre.ro, unde există mai multe comparatoare de prețuri.

 
Ascultă: Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură la Expert Forum