Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Renate Weber: Intervenția UE ca mediator în criza catalană este absolut necesară

Renate Weber Kovesi DNA convine multora.jpg

Renate Weber: Iohannis nu o va revoca pe Kovesi (Foto: arhivă RFI)
Renate Weber: Iohannis nu o va revoca pe Kovesi (Foto: arhivă RFI)

Parlamentul European dezbate în această după-amiază situația din Catalonia, cu accent pe violența poliției, spune la RFI europarlamentarul Renate Weber. Aproape 900 de persoane au primit îngrijiri medicale în urma ciocnirilor cu forțele de ordine în Catalonia în ziua referendumului secesionist.

“Dezbaterea probabil că va avea în vedere un cadru mai larg, în sensul în care se va referi la Constituția Spaniei, la ce s-a întâmplat în Catalonia – organizarea unui referéndum care a fost declarat neconstituțional -, dar dezbaterea de astăzi este în mod categoric urmare a violențelor,  care s-au petrecut duminică, din partea poliției spaniole, în fața unor oameni care voiau doar să voteze, nimic mai mult.Eu cred că s-a ajuns într-o asemenea situație încât intervenția UE ca mediator în ceea ce se întâmplă în Spania este absolut necesară. Și cred că acest lucru ar trebui făcut înainte ca Parlamentul Cataloniei să declare unilateral independența, pentru că după aceea va fi mult mai difícil”, spune europarlamentarul.

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a afirmat - într-un interviu difuzat azi - că guvernul său se pregătește să declare independența acestei regiuni a Spaniei probabil „la sfârșitul săptămânii”.

“Lucrurile s-au radicalizat, iar violențele au jucat și ele un rol”, mai spune la RFI europarlamentarul Renate Weber. “Am prieteni în Barcelona, care îmi scriu că oameni care  în mod normal n-ar fi fost niciodată în favoarea independenței, astăzi au ajuns la concluzia că de fapt statul spaniol un numai că nu îi protejează, ci dimpotrivă intervine cu brutalitate. Ar fi o uriașă greșeală ca guvernul spaniol să continue pe linia aceasta, să afecteze statutul de autonomie al Cataloniei, pentru că din acel moment lucruile au scăpat total de sub control.De aceea spun: intervenția UE ca mediator este necesară, urgentă ACUM, nu mâine, nu poimâine, ci ASTĂZI”.

De altfel, europarlamentarul Renate Weber consideră că UE nu a reacționat bine până acum în această criză.“Uniunea Europeană a reacționat prin Comisia Europeană într-un mod jenant pentru că nu poți să te faci că nu ai văzut violențele. Faptul că referendumul din Catalonia a fost declarat neconstituțional nu justifică folosirea forței brute împotriva unor oameni, de toate vârstele, care doar au dorit să voteze. Iar CE, prin domnul Juncker, s-a exprimat într-un mod mai mult decât timid, jenant chiar. Faceți comparație între această poziție a CE și poziția Comisarului pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite, care a fost foarte ferm, foarte dur, a cerut imediat investigații și tragerea la răspundere nu doar a celor care local au fost vinovați, ci și a celor carea u instrumentat toată această poveste”.

Întrebată unde vede Catalonia după referndum, adică parte integrantă a Spaniei sau înafara ei, Renate Weber răspunde: “Catalanii sunt poate cei mai pro-UE din Spania, sunt susținători ai Uniunii Europene și ai integrării europene. O Catalonie independentă acum ar însemna o Catalonie în afara UE, ceea ce cred că ar fi dezastruos pentru toată lumea. De aceea cred că ar trebui găsită rapid o formulă de mediere. Chiar dacă astăzi catalanii s-au radicalizat foarte mult și doresc independența, cred că glasul rațiunii trebuie să învingă, așa cum și guvernul lui Mariano Rajoy trebuie să înțeleagă că un mai poate să joace același joc ca în ultimii 10 ani când a tot făcut promisiuni și de fapt nu a respectat nimic. Acum vreo câțiva ani de zile ceea ce doreau catalanii era o mai mare autonomie în ceea ce privește colectarea taxelor – pentru că e regiunea mai mai bogată din Spania și contribuie cel mai mult la  împărțitrea bugetului public către regiunile mai sărace, iar ei doreau să aibă această autonomie, iar limba catalană să aibă un statut egal acolo, în raport cu limba spaniolă. Un cred că erau niște cerințe care un puteau fi îndeplinite. Mai ales că aceleași cerințe au fost acceptate în ceea ce privește Țara Bascilor. E adevărat că în Țara Bascilor au fost acceptate după o lungă perioadă de terorism. Păi,nu terorismul este formula corectă de a se ajunge la recunoașterea autonomiei unei regiuni, nu-i așa?” , conchide Renate Weber (AUDIO).

 
Ascultă: europarlamentarul Renate Weber despre criza catalană