Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce se împotrivesc sindicatele transferului CAS și CASS?

cristian_paun.jpg

Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din București.
Image source: 
RFI

Renunță Executivul la transferul contribuţiilor de la angajator către angajat? Răspunsul este incert chiar și după mitingul de miercuri, când mii de oameni au cerut acest lucru, în stradă, în Capitală. Analistul Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din București, spune că angajații nu vor avea veniturile micșorate și că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat  e o măsură bună.

Renunță Executivul la transferul contribuţiilor de la angajator către angajat? Răspunsul este incert chiar și după mitingul de miercuri, când mii de oameni au cerut acest lucru, în stradă, în Capitală. Analistul Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din București, spune că angajații nu vor avea veniturile micșorate și că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat  e o măsură bună.

Câteva mii de persoane au protestat săptămâna aceasta în Capitală, atât în fața Executivului cât și a Ministerelor Muncii și Sănătății. Sindicaliștii Cartel Alfa sunt nemulțumiți în principal de transferul contribuţiilor de la angajator către angajat, ceea ce  – în opinia lor - va determina ca majorarea salarială anunţată pentru debutul anului 2018 să nu se regăsească, de fapt, în veniturile nete.

În timp ce în Piață mulțimea scanda împotriva guvernanților, liderii sindicali au fost invitați la discuții de premierul Mihai Tudose. Interesant este că la finalul negocierilor, liderul Cartel Alfa şi prim-ministrul României au făcut declaraţii contradictorii.

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a anunţat că "a rămas stabilit să se ia în analiză netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, dar să se analizeze implicaţia acestei măsuri asupra legii de salarizare bugetară".

Premierul Mihai Tudose a declarat că nu s-a convenit asupra renunţării transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Ce urmează?

Vineri vor fi discuţii cu toate confederaţiile sindicale, a spus premierul Tudose.

În așteptarea negocierilor și a unei decizii în acest sens, profesorul universitar Cristian Păun, de la Academia de Studii Economice din București, spune la RFI că angajații nu vor avea veniturile micșorate și că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat  e o măsură bună.

Cristian Păun: Înainte de toate haideți să comentăm această măsură, în ideea de a vedea dacă este una bună sau rea. Din punctul meu de vedere această măsură este una bună pentru că unește contribuțiile într-un singură. Aceste contribuții se referă la angajat. Este vorba despre pensia și sănătatea angajatului. Vorbim de costuri care sunt asociate angajatului. În felul acesta angajatul știe cât se plătește pentru el, pentru un loc de muncă. Taman asta nu prea doresc sindicatele să se afle. Antreprenorul are și el ceva mai simplu de făcut atunci când trebuie să raporteze, să calculeze și să plătească aceste contribuții pentru angajatul său. Din punctul meu de vedere este absolut arbitrară împărțirea între angajat și angajator. Nu are niciun sens și nicio logică economică. Este un cost pe care îl înregistrează întotdeauna angajatorul în contul angajatului său. Este o măsură foarte bună care simplifică fiscalitatea în muncă și clarifică foarte multe lucruri.

Reporter: Bun, dar temerile oamenilor sunt legate de cât o să le rămână lor de la 1 ianuarie 2018 în buzunar.

Cristian Păun: Avem două categorii de salariați. Este vorba despre salariații din sectorul public, care nu vor avea salariile scăzute. Mă refer la salariul net. Aici, statul, va negocia noul brut, incluzând și contribuțiile angajatorului, în cazul de față statul, în contractul de muncă, în brutul total. Per total, în mână, angajatul va pleca cu mai mulșți bani pentru că avem și o scădere a contribuțiilor, cu pre cădere a celor legate de sănătate. În cazul privaților, statul nu poate să interfereze pe contractele de muncă. Nu poate obliga angajatorul privat să facă această creștere. Dar eu rămân la convingerea că această creștere se va întâmpla pentru majoritatea contractelor de muncă.

Reporter: De ce?

Cristian Păun: Pentru că în piața muncii avem un deficit foarte mare de forță de muncă și o presiune foarte mare pe angajatori. Dacă, în momentul de față, își pierd un angajat, mai ales unul cu calificare medie superioară, ei au o problemă. Atunci, vor face tot posibilul să își țină angajații, nu să îi faulteze priun reducerea salariilor, cu care pleacă în mână, acasă. În al doilea rând, oricum există o reducere de contribuții care va opera într-un fel sau altul și asupra lor. Mai există și o concurență cu statul, care se vede. Mă refer la oameni care pleacă să lucreze la stat pentru că este mai bine plătită muncă, pe anumite poziții, la stat. Atunci, din nou, angajatorii privați nu își vor permite să facă treaba aceasta. Plus, că sunt direct interesați să facă această treabă. Se simplifică munca pentru ei. Per total, ei nu pierd nimic. Tot atât plătesc acum, tot atât vor plăti și atunci. Acele contribuții oricum se plătesc. Din punct de vedere formal, ei doar le unifică în contabilitate. Cred că temerile acestea sunt legate, mai degrabă, de ideea de a ne opune acestui cost total al forței de muncă, de a vedea cât costă un loc de muncă, cât plătim statului pentru servicii de sănătate, pentru pensia publică. Preferăm să divizăm aceste sume între angajat și angajator, fiindu-i vizibile angajatului doar cele din contractul său de muncă, contribuția angajatului. Nu este în regulă. Cred că această măsură este bună. Cred că trebuie susținută. Nu cred că sindicatele ar trebui neapărat să se exprime. Cred că antreprenorii ar trebui să vină să spună dacă această măsură îi ajută sau nu. Cred că ar trebui să privim din foarte multe unghiuri această problemă și să nu renunțăm atât de ușor la ea.

Asciltă AICI explicațiile profesorului Cristian Păun de la ASE București
1819