Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dan Cărbunaru despre euroscepticismul în creștere: Vom ajunge să alegem dacă vrem să fim buni români sau buni europeni

carbunaru.jpg

Jurnalistul Dan Cărbunaru, caleaeuropeana.ro
Sursa imaginii: 
Facebook/Dan Cărbunaru

Mai puțin de jumătate dintre români cred că a fi membru al UE este un lucru bun. Așa arată eurobarometrul realizat de institutul Kantar la comanda Parlamentului European. Este o premieră în deceniul scurs de la aderarea României la Uniunea Europeană. Momentul este delicat și ar putea lăsa drum liber extremiștilor, crede jurnalistul Dan Cărbunaru de la caleaeuropeana.ro.

Cifrele arată astfel:

47% dintre concetățeni cred că a fi membru al UE este un lucru bun, spre deosebire de media europeană aflată la 57 de procente.

18% dintre romani cred că apartenența la UE este un lucru rău, în creștere cu 3 puncte procentuale față de precedentul eurobarometru realizat în martie 2017.

32% cred că apartenența la UE nu e nici bună, nici rea.

Numărul celor care cred că România nu a beneficiat de apartenența la UE a crescut a ajuns la 30%.

Rezultatul barometrului de opinie este îngrijorător fie doar prin prisma pragului psihologic atins, comentează la RFI jurnalistul Dan Cărbunaru.El reamintește că “la începutul intrării în Uniunea Europeană eram euroentuziaștii Europei. Chiar până de curând ni se spunea că în timp ce Germania a obosit, francezii nu mai cred Uniunea, noi rămânem euroentuziaștii Europei făcând o echipă - măcar din punctul ăsta de vedere - constant bună cu politicienii noștri care stăteau departe de extremism, de alte …isme care afectează Europa. Acest moment în care românii par să fie dezorientați s-ar putea să ofere un culoar extreme de periculos celor care fie și-au înfrânat până acum acest discurs, fie pur și simplu n-aveau loc pe scena publică, adică cei care ne vor pune la un moment dat să alegem - la propriu! - pentru că, să nu uităm, avem alegeri europarlamentare în 2019 și alegeri prezidențiale în același an, să alegem dacă vrem să fim buni români sau buni europeni”.

Care să fie explicația pentru care în doar 6 luni percepția pozitivă a românilor despre apartenența la UE a scăzut de la 54% la 48% ?

Cifrele economice care sunt clar favorabile României, spune jurnalistul Dan Cărbunaru, care consideră au au fost transmise mesaje bine targetate pentru schimbarea percepțiilor publice.

“Sunt aproape 100 de miliarde de euro care au intrat în România, fie că vorbim de fonduri europene, fie că vorbim de industrii străine, fie că vorbim de remitențele trimise de românii din străinătate. Se pare că nu este o cauză economică. Ce s-a întâmplat în aceste luni, pentru că de fapt scăderea apare din martie 2017 și până acum, cel mai probabil e o chestiune legată de percepții și este probabil efectul unor mesaje transmise în spațiul public extrem de atent targetat, unele dintre ele specific războiului hibrid, altele pur și simplu intrate în siajul unor interese personale ale unor politicieni sau lideri de opinie care au făcut ca treptat românii să slăbească strânsura de pe steagul UE. Acest lucru nu cred că ține de oboseala integrării, ci ține de un anumit mecanism de  influențare a percepției publice care, pentru a fi contracarat, nu cred că ar trebui înlocuit cu un alt tip de propagandă, una proeuropeană, ci pur și simplu cu mai mare transparență și cu mai multe adevăruri spuse despre ce înseamnă de fapt UE”, explică la RFI jurnalistul Dan Cărbunaru (AUDIO).