Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lider SNLP: Penitenciar la Unguriu, o altă încercare de peticire a sistemului

stefan-teoroc.jpg

Liderul sindical Ștefan Teoroc
Sursa imaginii: 
snlp.ro

Sindicaliștii din penitenciare se arată surprinși de anunțul ministrului Justiției. Tudorel Toader a spus că un penitenciar la standarde europene va fi construit în judeţul Buzău, în raza localității Unguriu, în foste unităţi militare care vor fi transferate de la MApN la Ministerul Justiţiei. Președintele Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare, Ștefan Teoroc, dă de înțeles că aceată măsură ar fi doar o altă încercare de peticire a sistemului.

Liderul SNLP spune la RFI că reabilitarea unei clădiri, în norme de siguranță europene pentru deținuți, durează mai mult decât construirea unui penitenciar de la zero. „Prima întrebare pe care noi ne-am pus-o a fost „de ce Unguriu?”, pentru că opțiuni sunt destul de multe dacă e să luăm în considerare unități militare dezafectate. Principala problemă, înainte de a spune „de ce Unguriu?”, este că aceste unități militare dezafectate sunt degradate în proporție de 80% . Nu este rău că le preluăm, dar nu cumva cineva să-și închipuie că, după ce sunt preluate, în scurt timp vor fi acolo custodiați deținuți. Durează foarte mult, poate mai mult decât dacă ai construi de la zero, să reabilitezi în norme de siguranță și în norme moderne cazare deținuți în astfel de locații. Revenind la „de ce Unguriu?”, Unguriu ca poziție are mai mult legătură cu vicepremierul (Marcel Ciolacu, fost  viceprimar al municipiului Buzău în perioada 2008-2012 – n.red.) decât cu ministrul Justiției întrucât știm că există planuri ambițioase de modernizare a județului Buzău și un penitenciar nou generează locuri de muncă. Bine, domnul vicepremier și-a ajustat ieri puțin declarațiile. Spunea de 1.500 de locuri noi de muncă, ulterior s-a dus la câteva sute ceea ce e mai realist. Un penitenciar cu 1.000 de locuri are nevoie de maxim 500 de salariați ca să-l administreze. Dacă ar fi să angajez niște prespective pentru Unguriu.. n-am cum să le fac. Dacă aș spune că în 4 ani acolo vor fi cazați deținuți nu știu dacă spun ceva corect”.

Întrebat dacă România are experiență în transformarea unităților militare dezafectate în penitenciare, liderul SNLP spune că nu, acest lucru ar fi o premieră. „Ultimele penitenciare mari date în folosință, de la Giugiu și Arad, au fost construite de la zero. Preluarea de unități militare înseamnă studii aprofundate. Rămâne să vedem cum o să reușim să continuăm procesul acesta de peticire a sistemului pe care îl tot practicăm de ceva timp, dar tot la 19 mii de locuri la 4mp ne situăm ca și capacitate europeană de deținere”, conchide Ștefan Teoroc  (AUDIO).



 

Comuna Unguriu este situată pe malul râului Buzău, la o distaţă de 18 km de municipiul Buzău, cu acces la drumul  naţional DN 10 Buzău-Braşov  şi la calea ferată pe ruta Buzău –Nehoiaşu. Populaţia totală  este de 2446 locuitori, din care 1150 populaţie activă. La această populaţie se adaugă o populaţie flotantă de circa 375 persoane, datorită prezenţei în comună a unui Spital de neuropsihiatrie în satul Ojasca cu 280 paturi, a unei Garnizoane în satul Unguriu şi a altor salariaţi  navetişti, în special cadre didactice, se arată pe pagina de internet a primăriei.