Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sociologul Marian Preda: Această guvernare este paralelă cu România

marian_preda.jpg

Sociologul Marian Preda președintele Senatului Universității București
Sursa imaginii: 
RFI

Adoptarea controversatelor măsuri de modificare a Codului Fiscal este sinucidere politică pentru partidele de guvernământ, apreciază la RFI sociologul Marian Preda, președintele Senatului Universității București. El anticipează proteste masive de stradă ale cetățenilor și vorbește despre scenariile politice posibile în viitorul apropiat.

Reporter: Ce pierde și ce câștigă coaliția PSD – ALDE dacă se încăpățânează să adopte aceste modificări?

Marian Preda: Nu știu ce câștigă, dar cu siguranță a pierdut deja suportul populației. Am văzut că în ultima vreme au tot folosit sloganul „statul paralel”. Nu prea știu ce a însemnat „statul paralel”, dar intuiesc ce au vrut să spună. Cu siguranță, există acum o guvernare paralelă cu ceva. Trebuie spus și cu ce este o entitate paralelă. Această guvenare este paralelă cu România. Nu poți să iei decizii împotriva tuturor, să faci “bine” cu forța, când sindicatele, patronatele, comentatorii publici, primarii celor mai importante municipii din România spun că nu este în regulă. Când în sondaje guvernul scade, să te încăpățânezi să mergi mai departe cu aceleași măsuri mi se pare că este o sinucidere politică.

Reporter: A cui sinucidere politică?

Marian Preda: O sinucidere politică a partidelor de guvernământ. Și asta, cu siguranță, pentru a urma interesul liderilor lor care au probleme penale și care se încăpățânează, pe de o parte, să ia aceste decizii care vor fi, probabil, urmate, în paralel, de modificarea legilor justiției și pe de altă parte, să pună o spoială peste reforma pe care o fac și să spună că și-au îndeplinint programul de guvernare mărind salariile, dar de fapt, mărind doar brutul. În același timp, bifează anumite decizii ce nu sunt benefice pentru România. Cea mai bună dovadă este faptul că împrumuturile sunt mari, prețurile cresc, leul slăbește. Toate aceste lucruri sunt semne clare că o criză majoră urmează în România, o criză pe care o producem din interior, care nu este determinată de factori externi României.

Reporter: Ne putem pregăti pentru cum putem atenua șocul unei astfel de crize?

Marian Preda: Nu știu cum ne putem pregăti pentru că nu știm dimensiunile crizei. Este evident că va urma o serie de proteste, așa cum ați menționat. Sunt convins că dacă acest pachet de măsuri de aprobă și/sau dacă legile justiției se aprobă în forma în care au pornit sau una apropiată, vor fi masive proteste de stradă ale cetățenilor. Am văzut cu toții protestele din weekend și cred că este doar un început. În aceste condiții, este foarte greu să anticipăm evoluția societății în general, a instituțiilor publice. Văd o nemulțumire așa cum nu am văzut niciodată, în primul rând față de liderii partidelor din coaliție și în special față de Liviu Dragnea. Nici măcar pe vremea lui Ion Ilescu nu am auzit atâția oameni spunând că nu îl mai suportă sau că îl urăsc pe Liviu Dragnea. Nu am sentimente de ură față de cineva, dar, ca sociolog, constat că oamenii reacționează. Au reacționat în spații publice. Au început să reacționeze în aeroporturi față de el. Sunt doar simptome ale unei nemulțumiri grave a societății românești, care, cumva, va trebui să răbufnească. Mi-e teamă că va răbufni în stradă dacă guvernul nu acceptă că nu poate să le facă bine românilor cu forța. Este un bine între ghilimele, desigur.

Reporter: Totuși, trebuie să ne gândim la o posibilă dezamorsare. Faptul că PSD și ALDE au doar de pierdut prin continuarea acestor măsuri, înseamnă că se și pot fărâmița aceste formațiuni? Mă refer mai exact la PSD pentru că ALDE este o formațiune mai mică.

Marian Preda: După părerea mea, dacă măsurile se iau, vor începe imediat procesele de fărâmițare. Sunt multe personalități de vârf din PSD care tac. În același timp, avem acea opoziție, dizidența lui Ponta și a altora câteva, gen Teodorovici. Uitați-vă că Gabriela Firea, care este un fel de număr doi în PSD prin numărul de voturi și prin poziția ocupată, a avut o poziție contrară adoptării pachetului de măsuri. Sunt sigur că mulți lideri PSD-iști se vor repoziționa în momentul în care măsuri nepopulare vor fi adoptate.

Reporter: Dacă Liviu Dragnea pierde șefia Partidului Social Democrat ce urmează? Vedeți posibil acest lucru?

Marian Preda: Este complicat. Este un joc cu mai multe variabile. Dacă pierde, dar rămâne guvernul actual și este înlocuit de persoane care să suțină guvernul, putem asista la un pas înapoi și la o continuare pentru vremea guvernării PSD cu o încetinire a ritmului de depreciere  a susținerii publice a PSD. Pe de altă parte, dacă la putere vin persoane care nu sunt în zona guvernului, își vor negocia altfel preluarea reală a partidului în viitor. De exemplu, nu știu ce joc ar juca Gabriela Firea în partdid, dacă ea sau o tabără care să o susțină ar veni la putere. Este foarte complicat pentru că președintele va avea un rol foarte important în cazul în care liderul partidului aflat la guvernare va ieși din scenă. Să nu uităm că dacă aceste măsuri vor fi adoptate este afectat foarte puternic guvernul împreună cu premierul Tudose. Atunci vom avea o foarte mare problemă cu guvernul, care nu va putea rămâne pe termen lung la guvernare. În orice formă va ieși din scenă guvernul, s-ar face loc pentru mai multe scenarii, nu pentru unul singur. În acele scenarii, președintele Iohannis va avea un rol esențial.

 
sociologul Marian Preda, președintele Senatului Universității București