Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vasile Pușcaș: România să îndeplinească recomandările MCV dacă vrea să își păstreze bruma de credibilitate pe care o mai are

vasile-puscas-city-news.jpg

Vasile Pușcaș, fostul negociator șef cu Uniunea Europeană
Vasile Pușcaș
Sursa imaginii: 
Citynews

Raportul MCV, publicat ieri de Comisia Europeană reflectă faptul că în România puterile statului nu funcționează bine. O spune la RFI profesorul universitar Vasile Pușcaș, fostul negociator șef  al României cu UE  în perioada preaderării la spațiul comunitar. În opinia sa, Parlamentul, Executivul și puterea judecătorească ar trebui să coopereze pentru îndeplinirea recomandărilor care ar duce la ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare după un deceniu de la instituirea mecanismului. Dacă România nu vrea să își calce în picioare bruma de credibilitate pe care o mai are, trebuie să îndeplinească cele 12 recomandări MCV, declară în interviul acordat RFI profesorul universitar Vasile Pușcaș.

Vasile Pușcaș: L-am perceput ca pe o atenționare și ca pe o îngrijorare, având în vedere faptul că există perspectiva ca acest demers de monitorizare să fie încheiat și datorită faptului că se pune sub semnul întrebării sustenabilitatea reformelor care sunt înregistrate până în momentul de față. Evident că acest lucru poate să indice, așa cum spune limbajul raportului, o îngrijorare. Dar pentru noi trebuie să fie mai degrabă o atenționare în sensul modului în care funcționează puterile în stat, modul în care acționează ele din punctul de vedere al statului de drept.

Reporter: Este un document scris negru pe alb, care poate fi citit de oricine. Cum vă explicați că este înțeles diametral opus de ministrul Justiției și de alți actori din domeniul magistraturii? Singurul care vorbește pozitiv despre concluziile acestui raport este ministrul Tudorel Toader.

Vasile Pușcaș: Mi se pare firesc ca domnia sa să vorbească pozitiv pentru că este titularul acestui departament și pentru că este unul dintre principalii actori din ramura executivă care are responsabilități în evoluțiile celor patru obiective și celor 12 recomandări. Nu este nimănui ușor să spună că ar fi putut face mai mult. De aceea, limbajul domniei sale trimite spre o viziune optimistă, de perspectivă. Însă, ceea ce face raportul este să constate, să relizeze o fotografie la acest moment. Firește că anumite tușe din fotografie ar putea fi discutate, dar aceasta trebuie să o facă toate cele trei puteri din stat, conform constituției, puterea executivă, puterea legislativă și puterea judecătorească. Pe mine personal, cel mai mult mă îngrijorează faptul că nu văd, în evaluările pe care diferiți demnitari și responsabili din acestă țară le-au făcut vis-a-vis de raport, o tendință de apropiere a lor înspre cooperarea efortului, energiilor și a ideilor bune, a soluțiilor pozitive pentru a se ajunge o dată și cât mai repede la îndeplinirea acestor obiective. Nu discut despre ele. Ele există și fac parte dintr-un angajament al României. Dacă România nu vrea să își calce în picioare bruma de credibilitate pe care o mai are, trebuie neapărat să realizeze aceste obiective. Metoda principală este ca cele trei puteri să coopereze și mai ales, să dezvolte politici care să ducă la soluțiile repective. De altminteri, acest lucru este trecut și în introducerea și în concluziile raportului, dar nimeni nu vrea să discute. Noi, în societate trebuie să terminăm o dată cu starea de conflictualitate între puteri și să intrăm în starea normală, constituțională a raportului de echilibru între puterile din stat, legislativă, executivă și judecătorească. Altminteri, fiecare vorbește pe vocea lui și lucrurile rămân suspendate, așa cum s-a văzut și în concluziile acestui raport.

Reporter: În cazul în care situația nu progresează așa cum ne-am dori pentru 2018, când va fi următoarea evaluare, ce poate face Comisia Europeană?

Vasile Pușcaș: Comisia Europeană va continua să monitorizeze și să spună Consiliului și statelor membre starea pe care o constată, ce nu va fi satisfăcătoare din punctul de vedere al percepțiilor despre România și nici din punctul de vedere al interesului României.

Reporter: Dar ar putea exista și alte consecințe?

Vasile Pușcaș: Noi trebuie să ținem cont de faptul că foarte curând Uniunea Europeană intră într-o stare de restructurare, într-o nouă formulă și ambiția noastră, pozitivă, era să ne apropiem cât mai mult de nucleul fondator al Uniunii Europene. Pentru această nu este suficientă o declamare de voință. Trebuie neapărat să ai comportamentul statal. Statutul unui stat membru, se definește, din punctul de vedere al parteneriatului, al convergenței cu obiectivele Uniunii Europene prin calitatea statului de drept. Fără o calitate ridicată a statului de drept este greu să vorbești despre compatibilități între România și nucleul fondator, cel care va restructura Uniunea Euroepană. Nu știu ce cred unii sau ce vor alții, dar, deocamdată, cea mai avantajoasă formulă a României ca perspectivă este Uniunea Europeană. Probabil alții au alte gânduri, se gândesc la alte planete. Noi suntem aici și trebuie să mergem pe această cale europeană.

 
Vasile Pușcaș, fost negociator șef al României cu UE, despre concluziile raportului MCV