Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Radu Magdin: Puterea se simte îndreptățită să modifice legile justiției. Ne întoarcem în tranșee politice pentru restul mandatului actualei guvernări

Consultantul politic Radu Magdin comentează la RFI ultimele demonstrații. 45 de mii de persoane au protestat duminică seara, în Capitală și în alte 80 de orașe din țară și din străinătate. Ei cer  retragerea legilor justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale şi demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului. Deși mesajul străzii este clar, guvernanții consideră că au dreptate și de aceea îi ignoră pe protestatari, spune la RFI Radu Magdin. „Mare parte din clasa politică, traumatizată de lupta anticorupție din ultimii ani, se consideră îndreptățită să facă respectivele modificări legislative în ceea ce privește Codul Penal”, afirmă consultantul politic. Din păcate nu se întrevede o soluție de dezamorsare a crizei, mai punctează Radu Magdin, și conchide „mă aștept ca orice să fie ștampilat prin asociere cu statul ilegitim și paralel”. 

Reporter: Este clar mesajul cu care au ieșit românii din nou în stradă, duminică seară?

Radu Magdin: Este clar, dar nu cred că aici claritatea este problema.

Reporter: Dar care? 

Radu Magdin: Cred că este o chestiune asumată deja de către actuala majoritate parlamentară, de către actuala guvernare. După cum vedeți, începând de acum zece zile, de vineri, există și un dușman generic.

Reporter: Statul paralel?

Radu Magdin: Exact. Există un narativ. În consecință, totul se va mula pe acest narativ. Vor exista manifestații, foarte probabil vor exista și contramanifestații. Dacă manifestațiile, cum a fost cea de ieri, sunt mai spontane decât media, cele de partid vor fi mai puțin spontane decât media. Vor fi organizate, în special, dacă vor să aducă mai mulți oameni la București. Din această perspectivă, părerea mea este că intrăm într-o zonă a polarizării și ne întoarcem în tranșee politice pentru restul mandatului actualei guvernări.

Reporter: Deci credeți că PSD va veni cu o contramanifestație...

Radu Magdin: Nu am niciun dubiu. M-am uitat la reacțiile de aseară. Primul pas este rezoluția cu pricina, pe care o menționam de acum nouă, zece zile. În momentul în care ai pregătit un narativ, ai declarat un dușman, este clar că ești pregătit să păstrezi guvernarea. În primul rând, păstrarea guvernării este o așteptare legitimă. Alegerile se fac la fiecare patru ani. Însă, părerea mea este că trebuie avut grijă întotdeauna cum gestionezi speranțele oamenilor și ce idei lansezi în societate. S-ar putea ca o parte din ideile cu pricina să se întoarcă la momentul potrivit împotriva ta, când le preia cineva mai carismatic. Mă refer aici, inclusiv, la discursul naționalist. 

Reporter: Totuși, de ce guvernarea alege să îi ignore pe protestatari?

Radu Magdin: În primul rând, consideră că are dreptate. Cred că, în momentul de față, mare parte din clasa politică, traumatizată de lupta anticorupție din ultimii ani, se consideră îndreptățită să facă respectivele modificări legislative în ceea ce privește Codul Penal. Din punctul meu de vedere, cred că avem o serie de oameni care fie au interes direct în respectivele modificări, fie consideră că ar putea fi vizați pe viitor de respectivele modificări, prea lejere ca interprepare din punctul lor de vedere. Pe de o parte, avem un fel de aparentă legitimitate politică în mintea acestor oameni, în sensul în care ei cred că fac ceea ce trebuie și cred că nu pot guverna bine până când nu rezolvă această problemă pe componenta justiției. Pe componenta economică, părerea mea este că asistăm la un fel de cârpeală ca să iasă cifrele și cred că cea mai bună declarație a ultimelor săptămâni a fost cea a domnului Vasilescu, care a spus că nu estevorba despre o răzbunare a băncilor, ci de o răzbunare a cărților de economie (detalii aici). 

Reporter: Ce spune despre România, în ochii lumii, ceea ce se întâmplă în aceste zile la noi?

Radu Magdin: Din păcate, noi încă suferim de o anumită doză de provincialism combinată cu teoria buricului pământului. 

Reporter: În ce sens?

Radu Magdin: Noi nu suntem buricul pământului, nu suntem țara pe care să concentrează zilnic toate cancelariile globale. Oamenii au alte probleme la ei acasă. Pe de altă parte, suferim de o anumită doză de provincialism, în sensul în care, în continuare căutăm o relativă validare din străinătate pentru acțiunile noastre. România este al șaptelea stat din Uniunea Europeană, un partner de încredere, dovedit, în sfera NATO. De aici și până la a fi în atenția zilnică a diferiților parteneri este însă un pas mai mare. Sunt anumite momente critice de atenție, cum a fost chestiunea achiziției rachetelor Patriot. Am văzut și acea escală a domnului Tillerson la București (detalii aici). Dincolo de acest aspect, aș spune că nu mai intrăm în zona în care sunt necesare evoluții zilnice, pentru simplul fapt că intervine oboseala și în cancelariile externe, în sensul în care vor să fie anunțate doar când se mai întâmplă ceva chiar important. Aparent, la noi situația se schimbă atât de dramatic de la o zi la alta, încât deja devine obositor să primești update-uri zilnice. Cred că lumea deja și-a făcut o impresie referitoare la putere, opoziție, tendințe. Dincolo de acest aspect, în funcție de interesul fiecărei țări în parte, este vorba fie de chestiuni legate de protejarea investițiilor, fie de ce parteneriate și în ce limite se pot face cu România. Cam atât. Am putea spune că intrăm într-un fel de rutină gri.

Reporter: Cum credeți că vor evolua lucrurile de acum încolo?

Radu Magdin: Depinde foarte mult de o serie de declanșatori emoționali. Din acest punct de vedere, cred că s-a învățat ceva din lecția lunilor ianuarie și februarie. Cred că nu vom mai vedea pași la nivel guvernamental în ceea ce privește legile justiției. Clar cred că lecția pentru cei ce au făcut acest pas este că atunci se stârnește o iritare imediată care poate aduce mult mai mulți oameni în stradă decât iritări punctuale sau diferiți pași despre care mai auzim săptămânal, cu privire la posibile evoluții legislative în parlament. Din această perspectivă, mi se pare că este o strategie tactică de a merge înainte cu țârâita, astfel încât, să existe proteste, dar să nu poată fi  indicat un protest grandios. De asemenea, pentru a arăta că există susținere și de partea cealaltă, vom vedea ceea ce anunța și domnul Codrin Ștefănescu, ieri, într-o declarație la Antena 3, în care spunea că va face un contra miting care să se audă și pe Marte. Este o metaforă, care sunt sigur că a făcut deliciul tuturor celor care au auzit-o. 

Reporter: Este adevărat, doar că domnul Codrin Ștefănescu a mai vrut și altă dată să facă niște contramanifestații de amploare și aparent Liviu Dragnea nu l-a lăsat. Din câte îmi aduc aminte, la rezoluție au spus și că vor fi în orașele mai mici adunări pentru guvernare.

Radu Magdin: Este normal să fie în orașele mai mici. Pe de o parte, pentru că tradițional a fost, mai degrabă, un bastion al social democraților. Pe de altă parte și pentru că o mobilizare la nivel de conducere de oraș sau de județ este mult mai ușoară. Din punctul meu de vedere, este bun simț ca acolo să fie concentrat efortul PSD. Dacă nu mă înșel, acum câteva luni, prin februarie, martie a avut loc un miting la Târgoviște, de 15.000 – 20.000 de persoane. Era undeva în Dâmbovița. Din această perspectivă, asemenea decizii se mai pot repeta. Întrebarea este „Care este calendarul?”. Ne ducem spre un scenariu polonez, în care săptămâna asta iești tu, săptămâna viitoare sunt eu, săptămâna următoare vedem cine mai apare și mai face altceva? Din punctul meu de vedere, este foarte multă energie pierdută degeaba, cu consecințe asupra imaginii noastre și asupra capacitații de a proiecta influență, atât economic, cât și în plan regional. Să nu uităm că la anul avem centenarul, pentru care, cu toții suntem încă curioși să vedem dacă există vreun plan. După aceea avem președinția noastră a Uniunii Europene, în primul semestru al lui 2019. 

Reporter: Realist vorbind,vedeți vreo cale de dezamorsare a crizei?

Radu Magdin: Nu. Mi se pare că, în momentul de față, fiecare este determinat să meargă într-o anumită direcție. Marele semnal și care, în perspectivă istorică se va vedea că a avut loc un declic, este vinerea de acum o săptămână și un pic. Din punctul meu de vedere, a marcat o nouă etapă în paranoia politică, cu această idee a statului paralel și ilegitim. Am înțeles că s-a constituit acest adversar, așa cum am văzut în ianuarie, februarie, o serie de teorii ale conspirației, care spuneau că inclusiv câinii au fost aduși de către oameni în piață pe ștatul de plată al altcuiva. Acum mă aștept ca orice să fie ștampilat prin asociere cu statul ilegitim și paralel.

 
Consultantul politic Radu Magdin despre proteste și guvernarea PSD-ALDE