Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Politologul Andrei Țăranu: Mișcarea #rezist își dovedește soliditatea indiferent câți manifestanți are în stradă

andrei_taranu.jpg

Politologul Andrei Țăranu
Sursa imaginii: 
RFI

Amploarea protestelor s-a diminuat, dar prezența în stradă a unei părți a societății civile e de aplaudat, spune la RFI politologul Andrei Țăranu, conferențiar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. În opinia sa, mișcarea #rezist și-a dovedit soliditatea. Însă mesaje populiste, de genul „Ei cu hoții, noi cu toții!” cum s-a strigat aseară în Capitală, nu sunt binevenite pentru că divizează.

Spre deosebire de fostul președinte Traian Băsescu, politologul Andrei Țăranu nu critică prezența liderilor opoziției la protestele de stradă. „Eu cred că este un lucru pozitiv ca partidele să se ducă înspre un public țintă, iar acest electorat – care până nu demult era ceea ce numim floating voters (electorat care se mișca ușor dintr-o parte în alta) – tinde să fie canalizat de cele două partide (PNL și USR – n.red.) înspre alegerile care vor avea loc peste 2 ani și pregătit pentru o opoziție mai importantă la PSD”.

Pe de altă parte, constată politologul Andrei Țăranu, mișcările pentru independența justiției au devenit puternic ideologice. Ele aparțin în acest moment partidelor de dreapta având și o puternică încărcătură populist-naționalistă. Scandarea „Ei cu hoții, noi cu toții!” face parte din limbajul populismului. A existat în România un afiș electoral „Ei cu ei, noi cu voi!” al PDL-ului de acum câțiva ani care avea, din nou, un limbaj populist. El conduce la un clivaj masiv în interiorul societății. Or, politica este construită pentru a aduna cetățenii împreună, nu pentru a-i diviza. Dar dincolo de acest mesaj - probabil nefericit - există o nevoie a partidelor de opoziție de a-și construi o imagine care să fie diferită de cea partidelor la putere. Săptămâna trecută exista o luptă între PNL și USR  care să fie partidul dominant în raport cu PSD-ul. Faptul că acum opoziția se coalizează împotriva PSD – ALDE – UDMR este un lucru pozitiv, cel puțin din punct de vedere imagistic, pentru că înțelegem cine este cu cine și care sunt dimensiunile ideologice pe care le propun”.

Ce urmează?

Politologul Andrei Țăranu anticipează noi proteste .

„Probabil că numărul celor care vor ieși în piață nu va mai fi atât de mare, dar un număr relativ important de cetățeni ai României vor continua să reziste. Mișcarea #rezist își dovedește soliditatea. Că este sau nu ideologică nici nu mai are mare importanță. Este o mișcare care se declară a fi parte a societății civile și care trebuie să fie ascultată de toată lumea. Că uneori are doar 400 de manifestanți, alteori are 10.000, sau sute de mii de manifestanți, nu are cine știe ce mare importanță. Important este că ei manifestă și că își exprimă în mod liber dorințele și interesele politice, ceea ce arată că în România încă mai există democrație.

Dacă PSD reușește să organizeze o manifestație, ea nu va atinge dimensiunile pe care le-a avut #rezist la începutul lunii februarie 2017. Cred că vor face ceea ce sunt ei obișnuiți, adică vor plimba o parte din acei manifestanți dintr-un județ în altul sau dintr-un loc în altul, dând impresia că sunt foarte mulți. A manifesta împotriva statului paralel este rizibil inclusiv pentru majoritatea psd-iștilor” spune la RFI conferențiarul Andrei Țăranu de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (AUDIO).

 
Politologul Andrei Țăranu despre mișcarea #rezist și protestele săptămânale din România