
Ascultă la RFI RO
Îşi va schimba Uniunea Europeană poziţia faţă de Rusia?
dezbatere.jpg

Ce se va întâmpla în cazul altor dezbateri importante precum cea cu Statele Unite pentru acordul de liber schimb sau cea cu China, pentru investiții în Europa? Pe câte voci va vorbi atunci Europa? Europarlamentari români, membri ai societății academice și diplomatice române au încercat să răspundă la aceste întrebări într-o dezbatere moderată de redactorul-șef RFI Romania, Luca Niculescu.
Presiunile Rusiei au funcționat când a fost vorba să convingă să nu semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Nu au funcționat în cazul Republicii Moldova, care a parafat, deși, ce-i drept, mai are până la semnare. Adică este exact în aceeași situație în care a fost și Ucraina acum un an. Ce se întâmplă însă dacă Federația s-ar decide să facă și altfel de presiuni? Există unele vulnerabilități față de Rusia la care Republica Moldova este cel puțin la fel de expusă ca și Ucraina, spune Radu Podgorean, secretar de stat în MAE pentru Analiză Politică și Relația cu Parlamentul, invitat la dezbatere.
Apropo de capacitatea de reacție a Uniunii Europene și pe câte voci vorbește, acum există acel număr la care cineva să poată suna la Uniunea Europeană, a mai explicat oficialul MAE, parafrazând parabola secretarului de stat Henry Kissinger, care întrebase pe cine să sune dacă vrea să vorbească cu Europa. Problema este că sunt cazuri în care sună ocupat, alteori răspunde robotul și spune că postul e temporar desființat, iar în alte situaţii se dau răspunsuri, dar nu sunt mereu foarte clare, mai spune el. La rândul său, europarlamentarul PSD Victor Boștinaru, spune că există o politică externă europeană când e vorba de chestiuni punctuale, simple, dar că situația se schimbă la nivel macro.
Pentru prima dată, UE este percepută ca pericol la Moscova
Dependența pe care Europa încă o are față de resursele rusești influențează încă politica externă și de securitate a Uniunii Europene, spune europarlamentarul PSD. Colegul său din PDL, europarlamentarul Marian Jean Marinescu, susține că Republica Moldova este într-o cu totul altă situație decât Ucraina. Eurodeputatul a lăsat de înțeles că Uniunea Europeană își va înăspri în viitorul apropiat poziția față de Rusia.
Dacă va exista o schimbare de ton pe viitor sau nu a Uniunii față de Rusia, rămâne de văzut. Cert este că pentru prima dată Uniunea Europeană este concepută drept un pericol la Moscova, a completat tabloul Dan Petre, director general al Institutului Diplomatic Român.