Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Horia Colibăşanu: La 8848 de metri un pas durează 2 sau 3 minute

horia_colibasanu.jpg

Horia Colibăşanu: La 8848 de metri probabil că un pas durează 2 sau 3 minute"

E gata de plecare. Destinaţia: cel mai înalt vârf al lumii: Everest, 8848 metri. Fără oxigen suplimentar, fără şerpaşi, doar prin propriile puteri. Ambiţiile lui Horia Colibăşanu înainte de plecare - să realizeze o performanţă internaţională în condiţiile în care până acum a reuşit cinci premiere româneşti din şase ascensiuni la peste 8000 de metri.

Horia Colibăşanu este alpinistul român cu cele mai bune performanţe la altitudine extremă. Îl are alături în această provocare pe unul dintre cei mai buni alpinişti ai momentului: slovacul Peter Hámor (cu zece ascensiuni la peste 8.000 de metri).

Legat de Everest, ţinta e una dintre rutele nordice, prin Tibet. Horia Colibăşanu spune: "pentru mine un scop mult mai important ar fi  să reuşim să facem o rută diferită de ruta clasică...Nu ştim încă dacă vom găsi condiţii optime dar, dacă reuşim,  ar fi o performanţă de nivel internaţional, nu doar naţional. Pentru că acest gen de premiere naţionale le-am mai făcut şi eu cred că pot mai mult."

Un punct important al expediţiei îl reprezintă aclimatizarea. Cum e la peste 8000 de metri?

Alpinistul român explică: "Dacă mă duc în munţii noştri eu pot să parcurg într-o oră 1000 de metri diferenţă de nivel, pe Everest ultima sută de metri o parcurg în două ore. Cam asta e diferenţa. E foarte greu să înaintezi la altitudine mare şi fiecare pas îţi ia poate jumătate de minut - un minut. Probabil la 8848 durează două sau trei minute".

 
Horia Colibăşanu, intervievat de Andreea Orosz