Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ordonanţele de urgenţă, pe bandă rulantă. Cum pot fi oprite?

og.jpg

Ordonanţele de urgenţă, pe bandă rulantă. Cum pot fi oprite?

Ordonanţele de urgenţă sunt emise de Guvern pe bandă rulantă. Se întâmplă de ani buni, indiferent de culoarea politică a Executivului. Apador CH a constatat că Guvernele care s-au succedat în ultimii zece ani au emis  peste 1.450 de  ordonanțe de urgență.

Asta înseamnă în medie 145 de ordonanțe de urgență pe an - cu alte cuvinte statul s-a aflat în situații extraordinare, ieșite din comun, din 3 în 3 zile.

Pentru că e neverosimil ca un stat democratic și membru al Uniunii Europene să fi trăit în ultimul deceniu tot într-o situație excepțională – ce i-a permis Guvernului să ia locul Parlamentului și să legifereze prin ordonanțe de urgență – APADOR-CH a atras atenția Avocatului Poporului că e rolul lui să semnaleze Curții Constituționale această anomalie.

De altfel, organizaţia a semnalat Avocatului Poporului câteva ordonanțe de urgență care ar trebui atacate la Curtea Constituțională, pe motiv că obiectele lor nu reprezintă deloc o urgență, așa cum prevede articolul 115 din Constituția României.

Ce şanse sunt însă ca Guvernele ce vor veni să renunţe la aceste obiceiuri? Andreea Orosz a întrebat-o pe Maria-Nicoleta Andreescu de la Apador - CH.

 
Maria-Nicoleta Andreescu de la Apador - CH