Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce prevede legea insolvenței persoanelor fizice?

ana.jpg

Deputatul PSD Ana Birchall

Problema creditelor neperformante şi în special a creditelor în franci elveţieni tinde să devină o problemă socială. Din aceste motive, spune deputatul PSD Ana Birchall, a ales să inițieze proiectul de lege privind insolvenţa persoanelor fizice. Ana Birchall îndeamnă PNL să susțină adoptarea legii.

Proiectul de lege privind insolvenţa persoanelor fizice a fost iniţiat în martie 2014, semnat de 151 deputaţi şi senatori, adoptat de Senat şi avizat favorabil de către Guvern. El se află acum în în dezbatere decizională la Camera Deputaților.

Ce prevede proiectul de act normativ?

„Dacă cineva nu poate să își achite datoriile, după 30 de zile poate să își declare așa numitul faliment personal și practic orice executare silită - dacă este începută - se suspendă automat. Orice procedură silită nu mai poate fi începută pe toată perioada în care avem un plan de rambursare. Un efect important este că debitorul poate propune în funcție exclusiv de situația lui financiară un plan de plată  a datoriei pe cinci ani de zile. Mai mult, orice penalitate, dobândă, comisoane, orice alte creanțe sunt suspendate în mod automat”, explică inițiatoarea.

Ana Birchall îndeamnă PNL să susțină adoptarea legii acum, chiar dacă anterior, în Comisia juridică a Camerei, membrii PNL au votat împotriva acestui proiect de lege.

“Fac apel la colegele şi colegii mei din opoziţie să nu folosească drama unor oameni pentru a-şi crea imagine politică, să renunţe la demagogie şi politicianism şi, dacă vor cu adevărat să ofere o soluţie zecilor de mii de români afectaţi zilele acestea de fluctuaţiile monedei elveţiene, să dea curs invitaţiei la discuţie şi dialog lansată de către prim-ministrul Victor Ponta” spune deputatul PSD Ana Birchall.
 

 
Deputatul PSD, Ana Birchall, în dialog cu Magda Prelipceanu