Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Povești cu huțuli: Le-am zis tuturor – vin să instaleze panouri. Și nu m-au crezut

“Eu am auzit într-o dimineață la aparat și le-am zis tuturor: vine lumina …Se întâmpla într-o dimineață devreme, la 5 și 20”, își amintește cu precizie Constantin Zbercea. Are 59 de ani, dintre care 20 i-a petrecut în școala din Cruhla, ca învățător. Acum locuiește retras într-o căsuță ascunsă pe un deal din Obcinele Bucovinei.

Cel mai bun prieten îi este radioul – știe toate frecvențele, știe și  la ce oră dispare subit semnalul.

Așa se face că a fost primul care a aflat că școala din Cruhla, din județul Suceava, va fi dotată cu panouri fotovoltaice în cadrul proiectului Lumină pentru România.

Le-a spus vecinilor, dar oamenii nu l-au crezut.

Când pe școală au fost instalate patru panouri, aceeași oameni au venit într-un suflet să-i spună că la școală e lumină.

Vestea i-a fost dată fostului învățător în semiîntunericul camerei sale.

Constantin Zbercea vorbește la RFI despre huțuli, despre apăsarea războiului din Ucraina, dar și despre ce înseamnă să înveți carte pe-ntuneric, chiar și “jos în vale”.

Constantin Zbercea în dialog cu Andreea Orosz


În perioada 1-7 februarie școlile din Cruhla, județul Suceava și din Poienile de sub Munte, județul Maramureș, au fost dotate cu panouri fotovoltaice, iar elevii au acum lumină. Acolo unde spațiul a permis (școala din Cruhla) au fost instalate și calculatoare.

Cum au primit lumina copiii care învață la aceste școli, ce spun sătenii și cum își trăiesc viața în întuneric, deși uneori stâlpul cu electricitate e la doi pași de ei, ce spun primarii, cum se vede situația din Ucraina de la granița cu România, cine sunt voluntarii implicați în proiectul Lumină pentru România? Întrebări și răspunsuri care se vor regăsi în mai multe interviuri și reportaje în perioada următoare la RFI România.