Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Controverse în cazul Nemțov: De ce ancheta bate pasul pe loc? PLUS: Oficiali europeni, împiedicați să participe la funeralii

Boris Nemţov, asasinat săptămâna trecută în apropiere de Kremlin, va fi înmormântat, marţi, într-un cimitir de la periferia Moscovei. Participă la ceremonie mai mulţi oficiali europeni, în timp ce alţii acuză că autoritățile ruse le-au refuzat permisiunea să participe la funeralii. Pe de altă parte, ancheta continuă să bată pasul pe loc, iar atmosfera este tensionată, apreciază analiştii.

Update: Mii de ruși, unii cu flori, alții cu lumânări în mâini, au venit marți la Centrul Saharov din Moscova pentru a-i aduce un ultim omagiu unuia dintre cei mai virulenți critici ai președintelui Vladimir Putin, opozantul rus Boris Nemțov, ucis vineri seară cu focuri de armă în apropiere de Kremlin, relatează AFP și Unian, preluate de Agerpres.

Mama lui Boris Nemțov și copiii săi au stat în fața sicriului deschis, așa cum este tradiția ortodoxă. Oamenii au trecut prin fața sicriului, înclinându-se, unii făcând semnul crucii, alții depunând flori.

Printre oficialii străini care au venit să-i aducă un ultim omagiu se numără fostul premier britanic John Major și ambasadorul SUA la Moscova, John Tefft, care a prezentat 'profunde condoleanțe din partea președintelui și poporului american pentru moartea acestui mare patriot rus'.

Au fost prezenți și foarte mulți colegi din opoziție ai defunctului, între care Mihail Kasianov, fost prim-ministru în primul mandat prezidențial al lui Vladimir Putin, Vladimir Milov, Ilia Iașin, o delegație a Dumei regionale din Iaroslavl și alți politicieni ruși.

.............................................................................

Funeraliile lui Boris Nemțov urmează să se desfășoare în prezența ambasadorilor țărilor europene și a altor responsabili străini. Printre aceştia, șeful diplomației lituaniene Linas Linkevicius, primarul capitalei letone Riga, Nils Usakovs, și ministrul adjunct al afacerilor externe polonez Konrad Pawlik.

Ei au particpat, la primele ore ale zilei, la ceremonia funerară care a început la ora 09.00 ora României la Centrul Saharov din Moscova.

Pe de altă parte, președintele Senatului polonez, Bogdan Borusewicz, a declarat că autoritățile ruse i-au refuzat permisiunea să participe la funeralii, ca răspuns la sancțiunile europene împotriva Moscovei. De asemenea, eurodeputata letonă Sandra Kalniete a anunțat luni seară că i s-a refuzat accesul în aeroportul internațional Șeremetievo al capitalei ruse.

Nici un alt important opozant al Kremlinului Aleksei Navalnâi nu poate participa la funeralii. Condamnat recent la 15 zile de închisoare pentru distribuire ilegală de manifeste în metroul moscovit, el nu a fost autorizat de justiția rusă să iasă temporar din închisoare pentru a asista la funeraliile lui Boris Nemțov.

Ancheta bate pasul pe loc

Boris Nemţov a fost împuşcat mortal vineri noaptea în apropierea zidurilor Kremlinului. Ucigaşul a fugit fără să fie identificat, determinându-i pe activiştii din opoziţie să îl acuze pe preşedintele Vladimir Putin că a ordonat asasinatul sau cel puţin că a creat o atmosferă de ură politică ce a condus la comiterea acestei crime.

În ajunul funeraliilor, Anna Durițkaia, însoțitoarea ucraineană a lui Nemțov, care a fost martoră a omorului și se plânsese că este 'reținută' în Rusia, a plecat ieri la Kiev. Declaraţiile sale au fost neconcludente: 'Nu știu cine a făcut asta, nu știu cum s-a apropiat asasinul, el era în spatele meu', a afirmat tânăra de 23 de ani la câteva ore după producerea asasinatului.

Între timp, anchetatorii ruși au declarat că nu resping nicio pistă: crimă politică, pista islamistă din cauza susținerii de către opozant a ziarului satiric francez Charlie Hebdo sau omor legat de conflictul ucrainean.

Pe de altă parte, partizanii de luptă politică ai lui Boris Nemțov și-au exprimat uimirea că această crimă, 'planificată minuțios' potrivit anchetatorilor, a putut avea loc sub supravegherea forțelor de securitate, la doi pași de Kremlin, în timp ce camerele de supraveghere erau, în mod suspect, oprite pentru reparaţii.

Armand Goşu, expert în spaţiul ex-sovietic vine cu explicaţii la RFI: "Colaboratori de-ai lui Nemţov şi-au gasit azi altceva de făcut. Au plecat la ţară, au răcit subit, şi-au rupt piciorul...asta spune multe despre atmosfera din Rusia."

Istoricul Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic, aduce toate explicațiile necesare (AUDIO)

 
Armand Goșu intervievat de Magda Prelipceanu