Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Justin Ionescu: Cel mai important e să revii acasă

Justin Ionescu este alpinistul anului în 2014. A reușit să urce într-un singur an pe două vârfuri de peste 8000 de metri din Himalaya: vârful Shishapangma (8.027 m) în luna aprilie și Cho Oyu (8.201 m) în octombrie.

De ce două vârfuri într-un singur an? Pentru că a vrut să se convingă că ascensiunea realizată împreună cu Horia Colibășanu și slovacul Peter Hamor pe Shishapangma nu a fost o întâmplare.

Reușita de anul trecut a fost clădită pe un insucces din 2013, mai povestește Justin Ionescu. Atunci a fost nevoit să se întoarcă din cauza unui edem pulmonar.

Fiecare ascesiune e altfel, l-a încurajat un medic alpinist. Și așa a fost. Cu o echipă solidă și cu multă grijă a reușit în anul următor să ajungă pe vârf.

„A privi de la 8000 de metri e o senzație fantastică. E ca şi cum ai privi din avion, doar că ai urcat pe picioarele tale până acolo” își amintește el.

După ascensiunea pe Shishapangma şi-a pus întrebarea: „a fost o întâmplare sau pot să urc un vârf de 8000 de metri?”

Răspunsul a venit în toamna anului trecut când a reușit să ajungă pe Cho Oyu (8.201 m).

A fost foarte greu, recunoaște alpinistul. Eram aclimatizat, dar și obosit, iar diferența de nivel de 200 de metri a fost copleșitoare.

Cel mai important e să revii acasă, mai spune sportivul.

Acum e gata pentru o nouă provocare – Everest, fără oxigen suplimentar.

Pleacă joi având drept țintă acoperișul lumii.

Despre bucuria ajungerii pe vârf ,anul trecut împreună cu alpinistul Horia Colibășanu, despre cum e să te dai pe fund la vale de la 8000 de metri, dar și despre provocările pe care le implică o ascensiune pe un Everest tot mai comercial – despre toate acestea vorbește la RFI preşedintele Federaţiei Române de Alpinism Justin Ionescu (AUDIO)

 
Justin Ionescu intervievat de Andreea Orosz